Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle daha önce ceza aldığı ve Yargıtay tarafından bozulan dosyada yeniden 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 55 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, 2008 yılının Aralık ayında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar duruşmasına haberi olmadığı için katılmadığını belirten Leyla Zana, duruşmanın erken saate alınması nedeniyle avukatlarının da katılamadıklarını söylemiş, savunmaları alınmadan karar verilmesinin hukuki olmadığı gerekçesiyle kararı temyize götürmüştü. Yargıtay, temyize giden dosyada Zana'nın savunmasının alınmadığı gerekçesini yerinde bularak, 2011 yılında kararı bozup yerel mahkemeye iade etti.

MAHKEME ÖNCEKİ KARARINDA DİRENDİ

Leyla Zana, Diyarbakır 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davanın duruşmalarına milletvekili seçildiği için dokunulmazlığını gerekçe göstererek katılmadı ve savunma vermedi.

Mahkeme, Yargıtay'ın bozduğu kararda direnerek Leyla Zana'ya yeniden 10 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, karar metininde Leyla Zana'nın eylemleri ve faaliyetlerinin bir bütün halinde yasadışı silahlı PKK Kongra-Gel  örgütünün üyeliği boyutuna ulaştığını belirtti.

 

Editör: Haber Merkezi