Avrupa’ya Kürt göçünün tarihi konulu bir konferans için bulunduğu Almanya’da Mesud Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw gazetesinin sorularını yanıtlayan BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, “Yeni anayasada Kürtler için bireysel haklardan söz ediliyor. Biz de onlara bireyler olmadığımızı, ulus olduğumuzu anlatıyoruz. Bir ulusun haklarını istiyoruz” dedi.

Özerklik tartışmalarına da değinen Zana, “Türkiye’deki bazı Kürtler özerklik istiyor. Asıl mesele, 20 milyon Kürt’ten kaçının özerklik istediği? Bu konuda da tartışmalar yürütülmeli. Bence Kürtler kendi geleceklerine kendileri karar vermeli. Doğru, ilk başta özerklik istedik, ama bugün Türkiye’de yaşayan Kürtler özerkliğin yeterli olmadığını düşünüyor” diye konuştu. Birleşmiş Milletler kararlarına göre ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı olduğunu anımsatan Zana, “Bu Kürt için de bir hak” dedi.

Referanduma gidilsin

Kürtlerin kendi geleceklerini belirlemeleri için referanduma gidilmesini isteyen Zana şöyle konuştu: “Özgürlük, özerklik, federalizm ve bağımsızlık da Kürtlerin hakkı, Mesela Türkiye, Almanya’daki gibi bir federal sistem yaratabilir.

Taraf

 

Editör: Haber Merkezi