Gerek tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, gerek ülkeler arası meydana gelen bazı polemikler ve gerekse merkez bankalarının yürütmüş olduğu politikalar, altın piyasasında hareketliliğe sebep olduğu belirtilirken yatırımcıların bu süreci sağlıklı bir şekilde değerlendirmeleri gerektiği öneriliyor.

Kuyumcu işletmecilerinden Recep Ay, altın fiyatlarına etki eden 2 argüman olduğunu söyledi.

Bu argümanlara açıklık getiren Ay, "Birincisi dolardır. 2'ncisi ise altının dolar karşısındaki para birimi olan ons değeridir. Bu ikisi, altına yön verir, altının yükselişini ve düşüşünü belirler." dedi.

Altında dalgalanmanın nedenlerine de dikkat çeken Ay, "Altın, dünya genelinde az bulunan bir maddedir. Miktarının belli olması ve doğal bir kaynak olması sebebiyle değer kazanıyor. Aynı zamanda talebin artması durumunda da altın değer kazanıyor. Özelikle krizin olduğu aşamalarda ve Covid-19'un olduğu bu zamanlarda herkes güvenli bir liman arıyor. Şu an ise dünyada en güvenilir yatırım aracı altındır. O yüzden altın her zaman yükselir ve yükselme trendinde bulunur. Düşüş olsa bile uzun vadede yükseliş olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Altın, bulduğu seviyeyi unutmaz ve hiçbir zaman da düşecek bir meta değildir"

Altın fiyatlarının yükselmesinin yatırımcıları endişelendirmemesi gerektiğine vurgu yapan Ay, şu şekilde konuştu:

Daha önce cumhuriyet altını alan kişi, parasının değeri kaybolmasın diye şu an çeyrek altın alıyor ve asla parasının değeri kaybolmuyor. Altın genel olarak bulduğu seviyeyi unutmaz ve altın düşecek bir meta değildir. Özelikle uzun vadede hep yükseleceğini ön görüyorum. Altın yorumcuları ve ekonomistlerini dinlediğimizde bile bizi destekleyen ve tatmin edecek sözcüklerle karşılaşıyoruz. Bu anlamda altının yükselmesi yatırımcıları korkutmasın. Yatırımcılara tavsiyem altın alsınlar.
Merkez Bağlar ilçesi kuyumcularından Serdar Ermacı ise Covid-19 salgının altın fiyatları üzerindeki etkileri hatırlatarak, "Şu an görünürde özellikle malum hastalıktan dolayı uluslararası ons değeri yükseliyor. Bir diğer husus da dünya çapında Covid-19'dan dolayı ve ülkeler arası anlaşmazlıklardan kaynaklı olarak genelde merkez bankalarının altına yönelmesidir. Bu yönelim, altına olan arz ve talebi etkiliyor. Doğal olarak talebin artmasıyla da fiyat yükseliyor." ifadelerini kullandı.

"Altın, uzun vadede genel olarak yükselmektedir"

Altın fiyatlarında merkez bankalarının da etkisi olduğunu söyleyen Ermacı, "Dünya çapında oluşan sorunlardan dolayı altın yükselişe geçiyor. Çünkü savaş belirtileri olması halinde merkez bankaları stoklamasını altın üzerinden gerçekleştiriyor. Bu da yine altının yükselişine sebep oluyor." dedi.

Uzun vadede altının yükselişte olduğunu belirten Ermacı, "Yani bugün altın 5-10 puan düşebilir fakat uzun vadede genel olarak yükselmektedir. Son 3-4 sene içerisinde ele alındığında yıllık yüzde 25 ile 35 arası artışa geçmiştir." şeklinde konuştu.

Yatırımcılara da önemli tavsiyelerde bulunan Ermacı, son olarak şunları söyledi:

"Altın alacaklar fırsatı kollasınlar. Çünkü şu an piyasa dalgalıdır, inişli çıkışlıdır. Altın almayı düşünenler bunu fırsat bilerek süreci değerlendirebilirler. Bence şu anki fiyatlarda makul düzeydedir. Belki bir veya 1,5 buçuk ay yine bu şekilde devam edebilir ama uzun vadede yine yükselecektir. Altın yatırımcılarının uzun vadeli yatırımda bulunması lazım. Kısa vadede yatırımın yapılmaması daha iyi olur. Çünkü kısa vadeli yatırımda, ihtiyaç durumunda altının nakite çevrilmesi neticesinde zarar söz konusu olabilir. Yani yatımcılar, hesaplarını ayrıntılı yaparak altın alsınlar." 

Editör: Haber Merkezi