Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Tepe Mahallesi'nde “Hak ve Adalet Rehberi Hz Muhammed (sav)” temalı Kutlu Doğum etkinliği düzenlendi.

Program, Şerif Yalçın'ın okuduğu Kur'an-ı Kerimle başladı.  Özlem Ajans sanatçılarının seslendirdiği ezgilerle devam eden programda Mevlit okundu.

Programa konuşmacı olarak karılan Şehitler Kervanı Platformu Başkanı Ömer Çelik, Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından bu yıl seçilen “Hak ve Adalet Rehberi Hz Muhammed (sav)” temasına dikkat çekti.

Konuşmasında Peygamberlerin gönderiliş sebeplerine değinen Çelik, “Zulmün, haksızlığın adaletsizliğin kol gezdiği insanları canından bezdirdiği bir çağda yaşıyoruz. Allah ne zaman insanlar Peygamberlerin düsturundan uzaklaşmış, bir tek Allah'a kulluk edecekleri yerde putlara tapmış insanlığını unutmuş, yaşadığı toplumlarda zulüm etmeye başlamışsa, Allah o topluma bir Peygamber göndermiştir. O toplumu düzelsin, o topluma hakkı ve adaleti öğretsin hak ve adaletle hükmetsin ve insanlarda hakkın ve adaletin ne olduğunu öğretsin.” dedi.

Hz Muhammed'in hak ve adaleti anlatmak için gönderildiğini söyleyen Çelik, “Toplumu ve aileleri ayakta tutan temel direkler vardır. Bu direklerden bir tanesi ve en önemlisi hak ve adalet direğidir. Resulullah gelmeden önce Arabistan'da Mekke'de hak ve adalet namında bir şey kalmamış. Kendilerince bir adalet sistemi kurmuş, bir adalet terazisi oluşturmuşlardı ama o sistem temeli zulüm üstüne kurulmuştu. İnsanlar arasındaki ilişkiyi zenginler ya da güç sahipleri belirlemiş, kölelerin, fakirlerin hiç bir insani hakkı yok, hayat hakları dahi ellerinden alınmış, toplumun ilk öğretmeni toplumu ayakta tutan kadınlar insan yerine bile konulmamıştı. İnsanın yaşadığı en karanlık bir dönemde Peygamberimiz sav geldi. Kölelere insan olduğunu anlatı. Onlarında insan olduğunu Allah'ın emir ve yasaklarını anlatı. Kısa bir süre içinde hakka ve adalete iştirak etiler ve peygamberimiz sav etrafında topladılar. Ondan iyiliği, yiğitliği, cömertliği gördüler. Müşrikler buna tahammül etmeyip ‘Abdullah oğlu köleleri bize karşı kışkırtıyor. Eğer biz onu susturmasak yarın biz kölelerimize hükmedemeyiz.' diyorlardı.” ifadelerini kullandı.

“Kişi kendi nefsine ve ailesine adil olması lazım.” diyen Çelik, “Kişi kendi nefsine ve ailesine adil olmayan insanlar bir başkasına adaleti getirmezler. Peygamberiz müslüman müslüman üzerindeki haklarından bahsediyor. Peygamberimiz, ‘Birbirinizle kavga etmeyin, birbirinizle çekişmeyin, birbirinize silah çekmeyin, birbirinizi katletmeyin ey Allah'ın kulları kardeş olunuz. Hepiniz Âdem'den siniz Âdem ise topraktandır.' diye buyuruyor.” şeklinde konuştu.

Program Molla Sabri Ortaç'ın yaptığı dua ile sona erdi.

02-089.jpg03-072.jpg04-044.jpg

Editör: Haber Merkezi