NAMIK DURUKAN Ankara

Erbil’de İran, Irak, Suriye ve Türkiye’deki Kürt gruplarını biraraya getirmesi amaçlanan ancak Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani tarafından ertelenen Kürt Konferansı’na hazırlık amacıyla Diyarbakır’da DTK, HAKPAR ve KADEP tarafından düzenlenen ve çok sayıda Kürt oluşumunun katıldığı “Kürdistani Konferansı”ndan, “Kürtlere siyasi statü verilsin” kararı çıktı. “Kürdistan ülkesi” tanımına yer verilen bildiride, 1915 olayları soykırım olarak değerlendirildi.
Diyarbakır’da önceki gün toplanan ve iki gün süre ile devam eden “Kürdistani Konferansı”yla ilgili sonuç bildirisi yayınlandı. “Kürtler arası birlik ve tüm halklar ile ortak yaşama; yapılması düşünülen yeni anayasadan Kürtlerin beklenti ve talepleri; Kürdistan Genel Konferansı’na yönelik görüş ve öneriler” başlıklı gündem maddelerinin görüşüldüğü ifade edilen bildiride, Kürtlerden “halk”, üzerinde yaşadıkları topraklardan ise “Adı ile özdeşleşen ülkesi Kürdistan” diye söz edildi. Bildiride şu görüşler dile getirildi:

“Kürtlerle birlikte ve yan yana yaşayan Kürdistan halkları Ermeniler, Süryaniler, Mehelmiler, Araplar ve farklı inanç grupları Ezidiler, Aleviler ve Sünni dindarlar da aynı kaderi paylaşmış, ret, şiddet ve inkar politikalarından fazlasıyla nasibini almıştır. Bir bütün olarak Kürdistan halkı ret ve inkar politikalarına karşı her seferinde haklı olarak direnmiş, ulusal onurunu korumak, haklarını kazanmak için inanç ve kararlılıkla mücadele etmiş bu uğurda büyük bedeller ödemiştir”  Kaynak: Milliyet

Editör: Haber Merkezi