''yeterli sayıda öğrenci bir araya geldiğinde, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak alınabileceği, öğretilebileceği ve öğrenileceği'' yönündeki açıklamasına ilişkin olarak Mardin'deki sivil toplum kuruluşları Mardin'in pilot il seçilmesini istedi.
Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAF) Başkanı Ahmet Akgül, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması adımının çok önceden atılması gerektiğini belirterek, bu uygulamanın ilk önce Mardin'de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Akgül, temel insan hakları kapsamında, ilk adımın ana dilin öğrenilmesi ve anadilde eğitimin seçmeli de olsa öğretilmesi olduğunu ifade ederek, ''Umarız bu uygulama en kısa sürede hayata geçer. Artuklu Üniversitesi'nde bununla ilgili 40'ı yüksek lisans 20'si lisans olmak üzere 60'a yakın eğitimci buna hazırlanıyor. Artuklu Üniversitesi bu eğitime talip olduğunu açıkladı. Zira Mardin zaten dillerin ve dinlerin şehri. Artuklu Üniversitesi bunun mihmandarlığını öncülüğünü ilk enstitüyü burada kurarak yaptı. İlk lisans ve yüksek lisans öğrencileri burada eğitim gördü. Daha sonra başka üniversitelerde de bu konuda adımlar atıldı. Mardin Kürtçe eğitim için gereken altyapıya sahip'' dedi.

-''Karar kardeşliği güçlendirecektir''-

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Mehmet Emin Esen, Kürtçe'nin önümüzdeki dönemden itibaren okullarda seçmeli ders olarak okutulması kararının kendilerini mutlu ettiğini, Mardin'de olduğu gibi Türkiye'nin her yerinde de bu dersi verebilecek fedakar öğretmenlerin mevcut olduğunu söyledi.
Esen, bugüne kadar inanç ile hak ve hürriyet özgürlüğünü savunduklarını ifade ederek, ''Hükümet geç de olsa yerinde bir karar almıştır. Karar kardeşliği güçlendirecektir. Bu tür olumlu adımların atılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Kürtçe eğitimin pilot il olarak Mardin'de uygulanmasını istiyoruz. Kentimizin altyapısı buna hazır'' şeklinde konuştu.
MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar ise, atılan adımın olumlu, ancak yetersiz olduğunu söyledi.
Kürtçe eğitimin ileri ki aşamalarda daha detaylı, daha planlı ve devlet kontrolünde yapılmasından yana olduklarını ifade eden Dündar, MÜSİAD olarak hazırladıkları anayasa taslağında anadilde eğitimden yana olduklarını belirttiklerini söyledi.
Dündar, taslakta Kürtçe eğitimin önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istediklerini ifade ederek, ''Bu adımın atılması hep bölgemiz hem de Kürt vatandaşlarımız için olumlu bir hava yaratacaktır. Başlangıç için önemli bir adımdır. Kürtçe ve diğer dillerdeki eğitimin önündeki engellerin tamamen kaldırılmasından yanayız'' dedi.

Muhabir: İbrahim Sincar / Sema Kaplan
Yayıncı: Behçet Güngör

 

Editör: Haber Merkezi