Sabah saatlerinde, sınavın yapılacağı Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi'ne gelen adaylar, sınav sorularının bazı kişilerin elinde olduğunu görünce tepki gösterdi. Okula gelen yetkililerin, sınavın yarına ertelendiğini belirtmesi üzerine yaklaşık bin aday Rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti.

Rektörlük binasına yaklaşık 500 metre kala yolu kesen güvenlik güçleri ve özel güvenlik ekipleri öğrencilerin geçişine izin vermedi. Yetkililer, rektörle görüştürmek üzere adaylardan 10 temsilci seçmelerini istedi. Ancak adaylar, rektör veya başka bir yetkilinin gelip açıklama yapmasını istedi.

Bunun üzerine öğrencilerin bulunduğu yere gelen Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici, polis megafonuyla yaptığı konuşmada, duymayı arzu etmedikleri, hoş olmayan bir şeyle karşı karşıya kaldıklarını ve bunun arzu etmediği bir şey olduğunu söyledi.

Yıllardır arzu ettikleri, hayal ettikleri bir şeyi Dicle Üniversitesi'nde gerçekleştirmek üzere olduklarını belirten Bilici, şöyle dedi: "Kurmanci ve Zazaki olmak üzere iki alanda sınav yapılacaktı. Bu sabah öğrendiğimiz kadarıyla, internette Zazaki ile ilgili birtakım sorular ilan edilmiş. Elimizdeki kitapçıkla karşılaştırdık. Yayınlanan sorular ham sorular ve bütün hocalardan gelen sorular değil. Zazaki olan kısmın kitapçığını sizlerle paylaşacağız. Sizler de orada göreceksiniz internette 43 soru var şu anda yayınlanan. Webde yayınlanan bu 43 sorudan sadece 33'ünü kitapçığımıza koymuşuz. Ama Kurmanci ile ilgili olan sorularda şu anda bir sızma yok. Eğer sızacak olsa onlar da şimdiye kadar sızmış olurdu. Soruları kendi hocalarımız hazırladı. Bugün böyle bir delil var sınavı iptal ettik."

"Hayırlı işlerin çok muzır manisi olur" diyen Bilici, öğrencilerin "Yarın yapılacak sınav şaibesiz olur mu-" demesi üzerine "İsterseniz biz yüksek lisans sınavını yapmayalım, Dicle Üniversitesi bunu becermiyor diyelim yapmayalım" dedi.

İstifa edecekmisiniz- sorusuna da, "Niye edeyim kardeşim. Şu anda elektronik ortamda dünyanın her yerinde elektronik hırsızlığı oluyor. Burada da bir hırsızlık olmuştur bunun üzerine gideceğiz. Eğer burada Kurmanci, Zazaki alanında bir yüksek lisans, bir doktora, bir öğrenci alınmasını hedefliyorsak hepimizin destek olması lazım. 'Güvenimiz yok' diyen öğrenciler de o zaman müracaat etmeyeceksiniz yapacak bir şey yok" diye yanıt verdi.

DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün de, 4 yıldır yüksek lisans ve doktora sınavlarında şaibe olmasın, sorular çalınmasın, kimsenin aklına şaibe gelmesin diye bütün üniversitelerde olmasına rağmen yazılı ve sözlü sınav yapmadıklarını kaydetti.

Sınav sorularını kendisinin de görmediğini, gece geç saatlerde basıldığını vurgulayan Eyigün, "Zazaki soruları iki hocadan geldi, bir hocamızın soruları ham halde noktasına virgülüne kadar sızmış. Bu hocamızdan biz asla şüphelenmiyoruz. Bunun bir elektronik hırsızlık olduğunu düşünüyoruz. Şu anda soruşturmayı başlattık. Sınav yarın 10.00'da, bize güvenenler sınava katılırlar. Başka yapabileceğimiz bir şey yok"şeklinde konuştu.

Sınava katılacak kişiler adına açıklama yapan Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek ise, her sınavda mutlaka bu tür durumların yaşandığını ancak birçok defa bunların ortaya çıkmadığını ileri sürerek, şöyle dedi: "Daha önceleri de bunlar yaşandı. Bunun için mücadele etmemiz gerekiyor. Burada bir yüksek lisans sınavı yapılacaktı sorular çalındı, verildi. Bu çalma işini bizzat yönetimler yapıyor. Geçen sene şubat tatilinde biz bu üniversitede bir çalışma yaptık. Kanunsuz, hukuksuz, haksız olan her şeyi tespit ettik rektörlüğe bir raporla bildirdik. Rektörün bu raporu cevaplandırmasını istedik. Aradan bir yıl geçmesine rağmen bir cevap yok. Biz de hukuksal süreci başlatıyoruz. Bununla ilgili hem hırsızları yakalatmak hem de bu haksızlığı gidermek için hukuksal mücadele başlatacağız."

Sınava girecek öğretmenler de, bir çok kişinin başka illerden geldiğini ve maddi manevi sıkıntılar yaşadıklarına dikkati çekerek, sorumluların bulunarak cezalandırılmasını ve sınavın adil bir şekilde yapılmasını istediklerini bildirdi. Gruptakiler, konuşmaların ardından olaysız şekilde dağıldı. (AA)

Editör: Haber Merkezi