İSTANBUL - Kocaeli Asliye Ceza Mahkemesi, "KCK" adı altında yürütülen operasyonlar kapsamında tutuklanan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatı Mehmet Bayraktar'ın Kürtçe savunma talebini kabul etti ve emsal teşkil edecek bir karara imza attı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarına yönelik operasyonda tutuklanan ve Kandıra F Tipi Cezaevi'nde olan Mehmet Bayraktar, "örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davası nedeniyle ifadeye çağrıldı.

Kocaeli Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifadeye çağrılan Avukat Bayraktar, mahkeme heyetinden "Kürtçe savunma" talebinde bulundu. Kendisinin avukat olduğunu, Türkçeyi iyi kullanabildiğini fakat anadili olan Kürtçe ile kendisini dahi iyi ifade edebileceğini belirterek, Kürtçe tercüman talep eden Bayraktar'ın talebi, savunma hakkının kullanılabilmesi amacıyla Kürtçe bilen tercüman atanması kararı verilerek mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Mahkeme heyeti, Kürtçe bilen tercümanın mahkemede hazır bulundurulmasını karar altına alarak, duruşmayı da 2 Temmuz'a erteledi.

'Umarım münferit bir karar olmaz'

Kararı, Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Çağdaş Kaplan'a değerlendiren Bayraktar, mahkemelerde sanık, tanık, bilirkişi gibi şahısların ifadelerini hangi dille vermek isterlerse o dilde verebilmeleri gerektiğini söyledi. Bu açıdan mahkemenin vermiş olduğu kararın Kürtçe savunma talepleri karşısında direnç gösteren diğer mahkemeler için emsal bir karar olduğunun altını çizen Bayraktar, "Umarım bu karar Kürtçe savunma taleplerinin reddi sebebiyle Özel Yetkili Mahkemelerde kilitlenen savunma hakkının engellenmesine yönelik yaklaşıma adil ve hukuki bir karar olarak emsal alınır ve münferit bir karar olmaz" değerlendirmesinde bulundu. DİHA

Kaynak:Yüksekovahaber

Editör: Haber Merkezi