Hakkari Üniversitesi öğretim görevlisi Yusuf Soyvural, Türkiye'de bir ilk olacağını belirttiği Kürtçe matematik ders kitabının mayıs ayında tamamlanacağını açıkladı. Soyvural'a deskek verdiklerini ifade eden Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, "Bu çalışmayı ülkenin ve Hakkari'nin demokratikleşme hayatında önemli bir adım olarak görüyoruz" dedi.

Yaklaşık bir yıl önce Hakkari Üniversitesi'ne atanan Batmanlı öğretim görevlisi Yusuf Soyvural, 250 sayfalık ilköğretim ve liselere yönelik Kürtçe matematik ders kitabı hazırlıyor. Bu kitabı 9 yıl önce yazmayı planladığını anlatan Soyvural, imkansızlıklar nedeniyle yazamadığını söyledi. Diyarbakır Kürt Enstitüsü trafından 2007 yılında çıkarılan bir kitabın bulunduğunu ancak bu kitabın sadece matematik terimleri üzerinde yapılan bir çalışma olduğunu belirten Soyvural, mayıs ayında tamamlanması planlanan kitabının Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyacağını kaydetti.

"KİTAP FUARI'NDA YERİNİ ALACAK"

Matematik ders kitaplarının 40 konudan oluştuğunu, hazırlayacağı Kürtçe ders kitabının da aynı formatta olacağının altını çizen Soyvural şöyle konuştu:

"Bu kitabı çıkarmayı 9 yıl önce planlamıştım. Fakat imkansızlıklar nedeniyle çıkaramadım. Hazırladığım bu kitabı, Kürtçeyi bilen herkesin anlayabileceği basit terimlerle yazmaya çalışıyorum. Mayıs ayı sonunda kitabım bitmiş olacak. Bu kitap Hakkari Üniversitesi içinde önemli bir çalışma olacak ve Diyarbakır'da düzenlenecek kitap fuarında yerini alacak" dedi.

"DEMOKRATİKLEŞMEDE ÖNEMLİ BİR ADIM"

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli ise Soyvural'ın matematik alanında başarılı bir akademisyen olduğunu belirterek, Üniversite olarak gereken bütün desteği kendisine verdiklerini söyledi. Rektör Belenli, "Bu kitabı Kürdoloji Konferansı kapsamında çıkaracağız. Çalışmanın sonuca ulaşması için elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Bu çalışmayı ülkenin ve Hakkari'nin demokratikleşme hayatında önemli bir adım olarak görüyoruz. Anadili Kürtce olan buradaki çocukların kendi anadillerinde Matemetik ders görmeleri için bu kitap önemli bir kaynak olacak" diye konuştu

 

Editör: Haber Merkezi