AK Parti Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, Kürt sorunun siyaset üstü gördüğünü söyledi.
     Milletvekili Hamzaoğlulları, sabah kahvaltısında bir araya geldiği basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın tutuklanmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in AK Parti Milletvekillerine yönelik açıklamasıyla ilgili sorusu üzerine Hamzaoğluları, Van Belediye Başkanı Kaya'nın tutuklanmasına ilişkin haberleri üzüntüyle okuduğunu bildirdi.
     Hamzaoğulları, bölgenin çok hassa bir yapısının bulunduğunu bu nedenle bölgedeki siyasetçilerin önünün kapanmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     ''Çünkü seçilmiş bir kişinin nasıl seçildiğini hepimiz süreç içerisinde görüyoruz. Yargılama süreleri çok uzun, bu konuda herkes şikayetçi ben de bundan şikayetçiyim. 'Seçilmişlerin her zaman tutuklanması mı gerekir-' Bu konu benim için hep kafamda soru işareti oluşturmuştur. Bu kişiyi takip edebilirsiniz, sorgulayabilirsiniz illaki tutuklanması mı lazım. Birileri eline bir güç geçirdiği zaman sonuna kadar kullanırken sonuçlarını da hesap etmesi lazım. Yargı önünde herkes eşit durumdadır, sıfatına bakmamak lazım. Bu kişi belediye başkanı, belediye meclis üyesi hatta milletvekili de olabilir. Ama eğer sizin tutukladığınız kişi eğer belediye başkanı ise bunu iki kere düşünmek lazım. Osman Baydemir'in AK Parti Milletvekilleri ile ilgili açıkladığı sözü yadırgadım. Hepimiz siyaset yapıyoruz. Kimsenin kimseye hakaret etme hakkının olmadığını düşünüyorum. Bizler siyasetçiler olarak kullandığımız dile çok özen göstermemiz lazım. Bu süreçte herkes ne yapabilirizi sorgulaması lazım. Siyasetçiler kullandıkları dile çok dikkat etmeleri lazım.''
    
     -''Kimsenin tekelinde değil''
    
     AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Hamzaoğluları, bu girişimi çok değerli bulduğunu söyledi.
     Hamzaoğluları, bu konuya tüm partilerin destek vermesini isteyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Mecliste grubu olmayan partiler de olmalı. BDP'siz olmaz, inşallah MHP'de katılır. CHP ve AK Parti yüzde 75'nin mutabakatı demektir. Bu süreç ne BDP'ye ne de MHP'ye takılmamalı, mutlaka devam etmeli. Kürt sorunun siyaset üstü görüyorum. Yani kimsenin tekelinde değil. Artık akan bu kanın durması lazım. Bizim gençlerimiz ölüyor. İki kesimi de ayırt edilmemeli. 15-25 yaş arasındaki gençlerimizi kaybediyoruz. Gençlerimiz öldükçe makas açılıyor. Sadece güvenlik tedbirleriyle bu işin çözülemeyeceğini anlamış olmamız lazım. Çünkü 40 bine yakın insanımız öldü. Geldiğimiz herkes elini bu sorunun altına koyması lazım. Bu bölge çok hassas bir bölgedir. Çünkü gözyaşının ve acının olduğu bir bölge. Artık kaybedecek gencimiz yok. Bu fırsatı kaçırmamamız lazım.
     Devam eden anaya çalışması var. Etnik milliyetçiliğin yapılmadığı bir anayasa yapılmalı. Vatandaşlık tabiri noktasında bu bölgenin beklentisi karşılanmalı. Türk, Kürt herhangi bir cümlenin geçmesi gerekmiyor. Hepimizin eşit olması lazım. Bunun da anayasa ile teminat altına alınması lazım.''
    
     -''Bu davranışlar hiç hoş değil''
    
     3 gün önce Diyarbakır kent merkezinde bir polis memuru ile şoför arasında çıkan olayın hatırlatılması üzerine Hamzaoğluları, şunları söyledi:
     ''Bir insana, yolculara şehrin ortasında biber gazı sıkmak, havaya ateş açmak gibi uygulamaları tasvip etmiyoruz. Görevli bir polis memuruna karşı harekette bulunmasını da tasvip etmiyorum. Eğer ceza kesecekseniz alırsınız plakasını sonradan cezasını gönderirsiniz. Ruhsat vermedi diye şoförü aşağı indir, onu kelepçele, biber gazı sık, havaya ateş aç bunlara ne gerek var. Bu tür olayları başka ülkelerde yaşandığında nasıl yadırgıyorsak, artık demokratikleşen ülkemizde bunların yaşanmaması lazım. Diyarbakır'da da Edirne'de de bu tür davranışlar hiç hoş değil.''
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Behçet Güngör

Editör: Haber Merkezi