Uzmanlar, vatandaşların kurban alırken bilinçli olmaları gerektiğini belirterek, pazarlarda kurbanlık seçerken, hayvandan anlayan birinin mutlaka olması gerektiğini bildirdi.

Gebe hayvan alınmaması ve yaşı küçük hayvan olmasına dikkat edilmesi gerekir. 

HAYVANIN ETLİ Mİ KEMİKLİMİ OLDUĞU ANLAŞILIR

Bir hayvanın etlimi yoksa kemiklimi olduğunu nasıl anlarız? Örneğin; bir tosuna arkadan baktığımızda arka dirsekleri ile bel bölgesi ve yan kalçaları eğer kare ya da küp şeklinde ise o etli bir hayvandır. Eğer dikdörtgen ise biraz etli, üçgen ise etsiz demektir. Ayrıca kurbanlık alırken ince ayaklı hayvan tercih edilmelidir. İnce ayaklı büyükbaş hayvanlar daha etli olur.” ifadesini kullandı.

KURBAN OLMAYACAK HAYVANLAR

Kurbanlar yalnız koyun, keçi, deve ve sığır cinsi hayvanlardan kesilebilir. Mandalar da sığır cinsindendir. Koyun ve keçi ya birer yaşını doldurmalı veya koyunlar yedi-sekiz aylık olduğu halde birer yaşında imiş gibi gösterişli bulunmalıdır.

Deve, en az beş yaşını, sığır da en az iki yaşını bitirmiş olmalıdır. Koyun ve keçiden her biri yalnız bir kişi adına kurban edilir. Bir deve veya bir sığır, bir kişiden yedi kişiye kadar kimseler için kurban edilebilir.

İki gözü veya bir gözü kör olan, dişlerinin çoğu düşmüş, kulakları kesilmiş olan, boynuzlarından birisi veya ikisi kökünden kırılmış olan, kulağından veya kuyruğundan yarısından fazlası veya memelerinin başları kopmuş bulunan hayvan kurban olmaz. Ayakta duramayacak kadar zayıf, aksak ayağını yere basıp kesileceği yere kadar gidemeyecek halde topal ve âşikar bir halde hasta olan hayvan da kurban olmaz.
 

HAYVAN SEÇERKEN GENEL DURUMA BAKILMALI

Hayvanları seçerken ilk başta, hayvanın genel durumuna bakılmalıdır. Hayvan çok zayıfsa, mutlaka bir problem vardır. Aşırı zayıf hayvanlarda bir hastalık belirtisi olabilir. Bu hayvanlardan uzak durmak gerekiyor. Bunun dışında, hayvanın kılları karmaşık bir yapıdaysa, arka bölgesine dışkı bulaşıkları varsa, ishal, öksürük varsa, gözleri matsa, çok sakin duruyorsa, aşırı hareketliyse, yani sağa sola saldırıyorsa, bunlar hastalık belirtisi olabilir. Bu tür durumlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca kurbanlık hayvan alırken küpesine ve veteriner sağlık raporunun bulunmasına da bakılmalıdır."

Editör: Haber Merkezi