Kurbanlık Alımında ve Kesiminde Aman Dikkat

Kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulunan online kurban satış platformu başkanı Sıddık Karagöz, "Kurbanlık hayvanların sağlığı veya yaşı konusunda tereddütte düşüldüğü durumlarda bulunduğunuz illerin gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğüne iletişime geçmeleri büyük önem arz etmektedir. Ayrıca müdürlük tarafından Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca hayvan pazarlarında ve kesim yerlerinde görevlendirilen personellerden yardım istenilmelidir" dedi.

Kurbanlık hayvan alacaklar için uyarılarda bulunan tarimdan.com Büyükbaş ve Küçükbaş kurbanlıkların satış uzmanı Mekin Çelebi, "Veteriner sağlık Raporu veya Nakil Beyannamesi olmayan, kulak küpesi bulunmayan, çok zayıf olan, gebe ya da yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi, öksürük, nefes darlığı, kanlı ishal ve pis kokulu burun akıntısı olan hayvanlar konusunda dikkatli olunması ve alınmaması gerekir. Hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olmamalıdır. Kurbanlık büyükbaş havyanlar 2 yaşını doldurmuş olmalıdır. 2 yaşına ulaşan hayvanlarda kalıcı ön kesici dişler büyümüştür. Kurbanlık küçükbaş hayvanlar 1 yaşını doldurmuş olmalıdır" diye uyarılarda bulundu.

Kurbanlık kesiminde Hayvanları strese sokmayın

Kurbanlıkların kesim yerine götürülmesi ve kesilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususları da sıralayan veteriner uzmanlar, kesimlerin Kurban Hizmetleri Komisyonunun izin verdiği kesim yerlerinde veya köylerde önceden belirlenmiş ve hazırlanmış yerlerde yapılması gerektiğini belirtilerek Kesim yerinde yeterli ve tazyikli su bulunmasını ve kesilen hayvanları asmak için asma düzeneği kurulmalıdır" dedi.

Kurbanlık fiyatlarını konusunda uyarılar

Kurbanlık alırken kurbanlık fiyatları hakkında genel bilgi veren tarimdan.com sitesi üzerinden il il kurbanlık fiyatları öğrenebilirsiniz. Hayatın internetle buluşması sonucunda büyük kolaylıklara yol açan online satışlar, kurbanlık alımında ve satışında da online kurban satışı yapan ilk yerli web site olmuştur. Genel olarak düstur edeceğimiz yöntem "Sadece fiyat değil hayvanın sağlıklı olması da çok önemli" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi