Mutlu Çocuklar Derneği tarafından yaptırılan 'Çocuklarda Teknoloji Kullanma Alışkanlığı' anketi, Türkiye'de internetin, bilgiye ulaşımdan ziyade Oyun oynamak, müzik indirmek ve film seyretmek için kullanıldığını ortaya koydu. 2 bin 611 öğrenci ile sınıf ortamında yapılan ankete göre, liseliler interneti, müzik indirmek ve film seyretmek için, ilköğretim öğrencileri ise Oyun oynamak için kullanıyor.

Son yıllarda internetin hızla yaygınlaşması, öğretmenlerin öğrencilerini araştırmaya yönlendirmek için interneti referans vermesi sebebiyle teknoloji kullanma artık öğrencilerin vazgeçilmezi oldu. Dr. Salih Akyürek tarafından yapılan anket çalışmasına göre internet, öğrenciler için bilgiye ulaşma kaynağı olma yerine 'eğlence' kaynağı olarak kullanılıyor. Anketin okul ortamında yapılmasından dolayı verilen cevapların önemli bir kısmı, 'ödevlerimi yapmakta kullanıyorum' olsa da devamında gelen sorulara verilen cevaplar, internetin dersler için değil daha çok eğlence için kullanıldığını ortaya koyuyor.

Kızlar Müzik, Erkekler Oyuna Ağırlık Veriyor

İnternet kullanımında kullanıcıların yaşlarına göre farklılıklar görülürken cinsiyetler arasında da önemli farklılıklar meydana çıktı. Kız öğrenciler ile erkek öğrenciler arasında da interneti kullanım amacında önemli bir farklılık dikkat çekiyor. Kızların yüzde 50.8'i interneti film/müzik indirmek, yüzde 46.6'sı internetten karşılıklı sohbet etmek için kullanıyor.

Erkeklerin ise yüzde 68.2'si interneti daha çok Oyun oynamak için kullanıyor. Anketten çıkan bir başka ilginç konu ise anne ve babanın öğrenim durumu arttıkça öğrencilerin interneti film/müzik indirmek ve haber/bilgi paylaşımında öncelikli kullandığını ortaya koyması. Yine anne babanın eğitim durumu arttıkça çocukların internetten ödev ve ders takviyesi amacıyla kullanımı azalıyor.

Mutlu Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Mermerci, 'Çocuklarda Teknoloji Kullanım Alışkanlığı'nın tespitine yönelik anket uygulaması ile Türkiye'de bu anlamda yapılan ilk çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi.

16.8 Milyon Abone Messenger Ve Posta İçin İnterneti Kullanıyor

Türkiye'de Microsoft verilerine göre, 18 milyon civarında internet kullanıcısı var. Bunların 16.8 milyonu sadece messenger ve elektronik-posta hizmetleri için kullanıyor. Messenger'ı ve Facebook'u en çok kullanan ülkeler sıralamasında Amerika ve Brezilya'dan sonra Türkiye geliyor. Msn Messenger'ın ve Facebook'un kullanıcı sayısı Avrupa'daki kullanıcı sayısının toplamından bile daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

Yanlış Kullanım Tehlikeleri Beraberinde Getiriyor

Yararı ve çekiciliği fazla olan internet, yanlış kullanım sonucunda bazı olumsuzlukları ve tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Gelişmiş ülkelerde yapılmış ve yapılmakta olan araştırmalar bu gerçeği ortaya koyuyor. WEB sayfalarında gezinirken, aniden ekrana yansıyan cinsel içerikli, uyuşturucu, alkol, çeşitli silahlar, bomba yapımı, kalpazanlık (sahte para) ve hırsızlık yolları içeren siteler, yeni yetişen gençlik için kötü örnek sergiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Dr. İbrahim Sarı, 'internette sörf yapmanın kime ne zararı olabilir' sorusuna karşı, Avrupa Birliği'nin desteklediği İnternet İzleme Vakfı, internet üzerinden çocuk istismarının 2003'ten bu yana 4 kat arttığını, geçen yıl yasa dışı içeriği olan sitelerle ilgili 32 bin bildirimde bulunulduğunu hatırlattı. Dr. Sarı, sayının bir önceki yıla göre yüzde 34 artış ifade ettiğine dikkat çekti. İnternet İzleme Vakfı'nın, çocuk pornografisini içeren 3 bin sitede 10 bin 700 bireysel internet adresinin tespit edildiğini dile getiren Dr. Sarı, "Yapılan araştırmada istismar edilen çocukların yüzde 80'inin kız ve yüzde 91'inin 12 yaş altında olduğu ortaya çıkmıştır." dedi.

Editör: Haber Merkezi