Kızıltepe ilçesinde 18 köye yayılan ve ekili alanların zarar gördüğü yangınlar, kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Farklı noktalarda başlayarak Dağdoğan, Sürekli, Güngören, Başak, Katar, Yaylım ve Hakverdi köylerinde etkili olan yangın, rüzgarın da etkisiyle 11 köye daha sıçradı.
Tanrıverdi, Kumluköy, Akziyaret, Yukarı Azıklı, Aşağı Azıklı, Karakulak, Yeşilköy, Tuzluca, Küçükayrık, Büyükayrık ve Bağış köylerine de yayılan yangınlarda, binlerce dönüm alanda ekili arpa ve buğday yandı.
Kızıltepe İtfaiye Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 53 noktadan müdahale edilen yangınların hala kontrol altına alınamadığı belirtildi.
Söz konusu köylerde, itfaiye ekiplerinin söndürme çalışmaları sürüyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Dündar, gazetecilere yaptığı açıklamada, şiddetli rüzgar ile tarla yangınlarının ekili alanlara büyük zarar verdiğini söyledi.
Çiftçilerin mahsulünü biçmediğini, ekili alanlardaki buğdayın yüzde 80'inin rüzgar sonucu döküldüğünü belirten Dündar, şunları aktardı:
''Yani bu alanlar telef olmuştur. Bunun yanında gece başlayan yangınlar nedeniyle binlerce buğday ve arpa ekili alan yandı. Meyve ağaçlarının büyük bölümü, şiddetli rüzgardan dolayı ürününü döktü ve birçok ağaç devrildi. Seraların büyük bölümü de şiddetli rüzgardan nasibini aldı. Bazı seralarda üretim yapılamaz hale geldi. Doğal afet olarak karşımıza çıkan şiddetli rüzgarın, çiftçimize telafisi mümkün olmayan zararlar verdiği aşikardır.''
Dündar, acilen zarar tespit çalışmalarına başlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Öte yandan Sürekli köyünde, tarlasındaki yangını söndürmek isterken ağır yaralanan ve Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan Sultan Kartal'ın, ambulans uçakla Ankara Başkent Hastanesi'ne sevk edildiği bildirildi.

Muhabir: Serkan Yücel Aydın - İbrahim Sincar / Şengül Oymak / Meral Özdemir
Yayıncı: Tarkan Demir

 

Editör: Haber Merkezi