Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Rahatlıkla şunu söyleyebilirim: Afet mantığına uygun hareket etik. Üzerimize düşeni yerine getirdik. 25 bin çadırı alana indirdik. Devamlı çadır dağıtılıyor. Kızılay görevini yapmıştır. Afetin ilk 24 saati içinde olaya müdahale eder. Çadırkentini kurar, afetzedeye malzemeleri ulaştırır. Bunun bir hesabı vardır, bilimsel bir olaydır. Hangi şiddette depremde zarar ne olur, bunlar bellidir. Burada biz 5 bin, 10 bin afetzedeyle değil, 600 bin depremzedeyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

BÖLGE HALKI ÇADIRKENT İSTEMEDİ

Devletin birimlerinin hasar tespiti yapması ve vatandaşları hasarsız evlere girmeye ikna etmesi gerektiğini söyleyen Akar, çadırların yetersiz kalmasının nedenlerinden birinin de bu olduğunu söyledi. "Aslında işin başında çadırkent kurulur. Başbakanımız da 'Çadır dağıtmayın, çadırkent kurun' demişti. Bölge halkı ise çadırkent istemiyor. Evini bırakıp çadırkente yerleşip evinden uzaklaşmak istemiyorlar" diyen Akar, Kızılay'ın hükümetle yeteri kadar bilgi alışverişinde bulunmadığı eleştirilerine de "Kızılay'ın hiçbir bilgisi sığ değil, hükümetle de her zaman paylaşıyoruz. Burada bir bilgi eksikliği yok. Bizim 50 bin çadır kapasitemiz var, ki bununla da övünüyoruz. Bu 250 bin afetzedeye hitap etmektedir. Burada her eve çadır vermek gibi bir mükellefiyetin altına girdik" yanıtını verdi.

BAŞBAKAN TEZCANLI DAVRANDI

Başbakan'ın "tezcanlılığının" etkisi altında kaldıklarını kaydeden Akar, "Başbakan, hemen afet alanına gitti. Tabii iyi bir şey. Bir dahaki sefere Başbakan gitmeden orada olmaya çalışacağız. Uçak bulamadım, ertesi gün oraya ulaşabildik. Tabii Başbakan hemen hareket etti, o sırada bizi düşünecek değil. Devletin tüm yetkilileri oradaydı. Afet psikolojisi açısından bakıldığında hiç de kötü operasyon değildi. Şu an itibariyle durum normale dönmeye başladı" dedi.

4 BİN ÇADIR SOMALİ'DE

Akar, Kızılay'ın çadırlarının Somali'ye gönderdiği, bu yüzden Van'a yeteri kadar çadır ulaştıramadığı eleştirilerine de yanıt verdi. Akar, "Somali'ye 4 bin çadır yolladık. Deprem olduğunda 46 bin çadır vardı stoklarımızda. Bunların 25 binini sevk ettik. Yarın itibarıyla toplam 28 bin çadır Van'a gelmiş olacak. 2350 tane Mevlana evini de sevk ettik. 700 tanesi Van'ın köylerinde kuruldu" dedi.

HEPİMİZ GÖNÜLLÜYÜZ

Kızılay'ın 377 elemanıyla bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Akar, "Bu olay bizde bir kırgınlığa yol açıyor. Hepimiz gönüllüyüz. Devletten fonlandığımızı sananlar var, bağışlarla ayakta duran bir kurumuz. Tabii ki hatamız varsa söylenecek ama insaflı olmak lazım. Bizim Kızılay'dan arkadaşlarımızdan da vefat eden oldu" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi