Uluslararası Yazarlar Sanatçılar Araştırmacı Gazeteciler Derneği (UYSAD) Başkanı Mehmet Sıtkı Aloğlu, kitap okumanın önemine değinerek, kitap okuma alışkanlığının başta öğrenciler olmak üzere tüm insanlara kazandırılması gerektiğini söyledi.

Öğrencilik yıllarında Şanlıurfa’da bulunan tek kütüphanenin hayatının bir parçası olduğuna değinen Aloğlu, günümüzde kütüphanelere rağbetin azaldığına dikkat çekti.

Öğrencilere ve gençlere kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için yerel yönetimlerin destek sunması gerektiğini belirten Aloğlu, öğrenciler, kadınlar ve emekliler için ayrı kütüphaneler kurulması gerektiğini söyledi.

Günümüzde kitap okuma oranının çok düştüğünü ifade eden Aloğlu, “İnsanlarımız hazıra konmaya, hazır ve ithal fikirler almaya gayret ediyorlar. Bunun için yerel yönetimlerin çok gayret ederek halka kitap okuma özelliğini benimsetmesi gerekir. Kitap okuma kampları, kitap okuma kafelerinin kurulması lazım. Kitap okuma özelliğinin özellikle öğrenciler arasında yaygınlaştırılması gerekir.” diye konuştu.

“Öğretmenlerin öğrencilerini alarak topluca kütüphanelere gitmesi lazım”

Geçmişe oranla kütüphane sayının arttığını belirten Aloğlu, “Eskiden Urfa'da bir kütüphane vardı. Kütüphaneden akşama kadar çıkmazdık. Dersteyken ‘Okul bitse de bir an önce kütüphaneye gitsek.’ derdik. Şu anda, Şanlıurfa’da 20'nin üzerinde kütüphane var. Bakıyorum öğrenciler kütüphanenin içerisinde fazla yoklar. Mutlaka kütüphanelere gelen vardır ama yeterli değildir. Öğretmenlerin öğrencilerini alarak topluca kütüphanelere gitmesi lazım. Öğretmenlerin öğrencilere okuma zevkini aşılaması lazım. Öğretmenler, çocuklara ev ödevi vererek 'Şu kitabı okuyun özetini çıkarın; teması, önsözü ve özeti nedir?' demesi gerekir. Bunun yanında yerel yönetimlerin, belediyelerin yaptıkları çalışmaların üzerine çıkarak farklı meşguliyet çalışmaları yapmaları lazım. Gerekirse emeklilerin, bayanların, genç çocuklar için kütüphanelerin kurulması lazım. Kitap festivallerinin düzenlemesi, bu festivallerde, şairlerin şiirler okuması lazım. Bu gibi etkinlikler gençlerimizin okuryazarlıklarını artırır.” ifadelerini kullandı.

"İnsanlar okuyarak gelişirler"

Öğrencilik yıllarından bazı öğrencilerin hatıra defteri tuttuğuna işaret eden Aloğlu, “Eskiden çocuklarda ‘hatıra defteri’ tutma alışkanlığı vardı. Bunu geliştirmek lazım. Hatıra defteri tutma alışkanlığı çocuğun ileriki zamanlarda okumaya ve yazmaya karşı olan meylini arttırır. Kitap okumak insanın ruhunu ve benliğini açar. Kitap ruhun gıdasıdır. Peygamber Efendimizin Rabbimizden aldığı ilk emir ‘oku’ emridir. Neden kitap okumak önemlidir? İnsanlar okuyarak gelişirler. Eğer biz okumazsak nasıl öğreneceğiz? Okumazsak nasıl öğreteceğiz? Hem okuyacağız hem de okutacağız. İnsanlığa okumayı öğreterek ilmin gelişmesine vesile olacağız.” ifadelerini kullandı.

“Kitap okumak insanı evrensel yapar”

Kitap okumanın insana hayatı öğrettiğine dikkat çeken Aloğlu, “Geçmişte Harran Üniversitesine baktığımız zaman; burada İbn-i Teymiye ve nice büyük âlimler yetişmiştir. Bunu önemsememiz lazım. Mevcut Harran Üniversitesi de buna cevap veriyor ama kapasitesini daha da artırması lazım. Kitap okumak insanın adabı muaşeretini ile ahlakını düzeltir, evrensel yapar. Bunun haricinde Anadolu kültürü ile yaşıyoruz. Anadolu kültürü ile din kültürümüzü ve ahlakımızı birleştirmişiz, bu şekilde hayatımıza devam ediyoruz. Bunu birleştirerek yaşamak aranılan en önemli kaidedir. Bütün dinler toplum için çıkmıştır. Bütün inançlar toplum inancıdır. Ateistin de bir inancı var, o da evrenseldir, o da toplum ahlakı üzerine çalışır,  ama Allah’ın dini olan semavi dinlerde insani değerler, toplum ahlakı farklıdır. Bugün namus değerlerimizi biz İslam’dan alıyoruz. Bugün aile hayatının parçalanmasına neden olan ahlaksızların artık bertaraf edilmesi lazım. Okuyarak,  kendimizi geliştirerek, ahlaki değerlerimiz, adabı muaşeret ve toplum ahlakını geliştirmemiz gerekir. Okulda çocuklara ahlakı,  evde kadın ve erkek ilişkilerindeki resmiyet ahlakını,  sokakta alışveriş ahlakını, siyaset ahlakını,  medya ahlakını bile geliştirmek gerekir. ” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi