Barış ve Demokrasi Partisi (Bdp) Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısında konuştu. Uludere olayında resmi bir açıklamanın halen yapılmadığını söyleyen Kışanak, AK Parti milletvekilinin izlediği Heron görüntüleri TRT'den naklen yayınlanmalı" dedi.

"KENDİLERİNİ 2014 YILI SEÇİMLERİNE HAZIRLIYORLAR"

Serbest bırakılmayı içine sindiremeyen AK Parti savcıların itirazları üzerine Eruh Belediye başkanı tutuklandığını belirten Kışanak, "Hükümetin de gizlemediği üzere bu tutuklamalar siyasi iktidar tarafından uygulanan katliam operasyonudur. Atalay açıkca bunu zaten söyledi. Açıkcası bunlar bir şekilde kendilerini 2014 yılı seçimlerine hazırlıyorlar. Gazetelerde bunun haberleri var. Oysa bu yerel seçimlere yönelik çalışmalar 2009 seçimlerinin ardından başladı. AK Parti hıncını halktan çıkarmak için operasyonlar serisi başlattı. Eruh Belediye Başkanımızı niye tutukladılar Bunun cevabı yoktur. 24 belediye başkanımız hala tutuklu,140'ı aşkın temsilcimiz tutuklu. Partimizin görevli 6 bini aşkın arkadaşımız tutuklu. Böylesine büyük operasyon neyle izah edilir'Üstelik bunların dosyaları komedi şeklinde" dedi.

"İRADENİZ NET, KARARLIĞIMIZ ORTADA"

Bdp Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, "Biz halkımızla birlikte konuşuyoruz, tartışıyoruz, çalıştayları çıkartıyoruz siz bu çalıştayları Kck ana davası yapıyorsunuz. Kürt sorunu nasıl çözülür diye konuştuk, tartıştık. Anadilimizi sınırsız kullanmak istiyoruz. Tüm diller güvence altına alınsın. Bunun kime ne zararı var. Özgürlükler başkasına zarar verince yasaklanır. Biz yaptığımız tüm çalışmalar sonucunda vazgeçilmesi istediğimiz hak öz yönetim hakkıdır. Çağımızda demokrasinin de en temel kriteridir. Sen bu talepleri projeleri yok sayacaksın sonra da irademiz yok diye demogaji yapacaksız. Bence bu hükümetin iradesi yok. Bizim iradeniz net, kararlığımız ortada. Daha neyin iradesinden bahsediyorsun. Bunu konuşmak istemiyorsan bunu söyleyeceksin. Siyasi yalan söylemek siyasi ahlaksızlıkdır deniliyor" dedi.

Meclis'teki içtüzük değişikliği ile ilgili olarak Kışanak, "Burada da kendi borozanını öttürmeye çalışıyorlar. Meclis'te tüm partilerin görüşü kıymetlidir. Bu görüşlerini anlatması gerekir.Konuşma süresini azaltıyorsunuz, önergeleri azaltıyorsunuz. Elinden gelse parlementoyu tatil edecek herşeyi kendileri yönetecek. Şimdi biz Kürdistan dedik diye bunun üzeirnden siyaset yürütebilir.Ama bu tarihtir.Bir coğrafyanın ismini doğru söylemek de doğru siyesetin gereğidir. Biz o toplnatıdan sonra yapılan açıklamada açıkca anayasal çözüm önerileri Türkiye kamuoyunun dikkatine sunuldu. Eşit yurttaşlık hukuku içinde yaşamak,dilimizi, kimliğimizi yaşatmak istiyoruz. Coğrafyamız, kimliğimiz kendi adıyla anılsın istiyoruz. Bu çözüm iradesinin bastırılması çözüm olanaklarının ortadan kaldırılması demektird. AKP Kürt sorununu çözmek için müzakeri,konuşmayı,dinlemeyi göz önüne almak zorundadır" dedi.

"ÖCALAN'IN ROLÜNÜ OYNAYABİLECEĞİ KOŞULLAR YARATILMALI"

Bdp Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, "Diyalog ve müzakereyi sağlıklı yürütülmesi, doğru bir sonuç doğurması ve oradan barışın çıkması için Öcalan'a gerekli koşulları sağlanması gerekir. Eğer hem bu sorunu sen çözebilirsiniz deyip hem de orada tutumaya devam ederse bir sonuç çıkmaz. Eksikler tamamlanarak Öcalan'ın rolünü oynayabileceği koşullar yaratılmalı. Türkiye'nin bu yolu denemekten başka yolu yoktur. İmralı'daki tecritin ortadan kaldırılması ve Öcalan'ın muhataplık rolünü oynayağı ortamın sağlanması gerekiyor" dedi.

"Heron GÖRÜNTÜLERİ TRT'DEN NAKLEN YAYINLANMALI"

Uludere'de yaşanan olay üzerinden bir ay geçtiğini hatırlatan Kışanak, "Resmi olarak açıklama yapılmış değil. Bu ülkeyi yöneten iktidar bu halka hesap vermiş değil. Biz gittik halkı dinledik. Burada sivil savunmasız insanlar bilinerek katledildi dedik. Biz bunu dedik diye Başbakan günlerce Bdp'ye hakaretler yağdırdı. Şimdi bizim söylediklerimizi herkes söylemeye başladı. Herkes diyor Heron görüntülerine bakıyorsunuz. Bunların sivil oldukları militan olmadıkları görülüyor deniliyor. Hala açıklamıyorlar. Kim size istihbarat verdi? Belli ki yeni bir senaryo tezgahlıyorlar. Bir ülkede kendi halkını sivil ülkede halkını bombalamışsa meşruyiteni yitirir. Biz o davanın takipçisiyiz. Bu halkın kanı yerde kalmayacak. Oraya buraya çekerek ve gizliyerek kapatamazsınız. AK Parti milletvekilinin izlediği Heron görüntüleri TRT'den naklen yayınlanmalı" dedi.

DİYARBAKIR İÇKALE'DEKİ KAZILAR

Diyarbakır İçkale'deki kazılarda kafatasları çıktığını belirten Kışanak, "Biz biliyorduk ki orası JİTEM'in infaz merkezidir. Burası JİTEM'in soru merkezidir. Biz yıllar önce oradayı gösterdik söyledik basın açıklaması yaptık" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi