Pakdemirli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen “IPARD II-5. Başvuru Çağrısı Tanıtım Programı”nda yaptığı konuşmada, IPARD Programı kapsamında TKDK aracılığıyla son 7 yılda toplam 14 bin 500 projeye yaklaşık 4 milyar lira hibe desteği sağlandığını söyledi.

 Bu hibeler sayesinde kırsal alanlarda 10 milyar lira tutarında yatırım yapıldığını anımsatan Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Bu yatırımlarla 60 bin yeni istihdam oluştu. IPARD yatırımlarında vergi muafiyeti de söz konusu. Bu muafiyetin yatırımcıya önemli bir katkı sağladığını özellikle ifade etmek istiyorum. Kırsaldaki üreticimizin ve girişimcimizin her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha güçlü şekilde gösteriyoruz. IPARD 2 kapsamında 5. başvuru çağrısıyla toplam 250 milyon avro, yani 1,5 milyar liralık hibe paketini üreticimize, yatırımcımıza sunuyoruz. 250 milyon avro çağrı bütçesinin yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25'i ulusal kaynaktan oluşuyor. Bu hibe paketiyle hayvancılık yatırımlarına 170 milyon avro yani 1 milyar lira, yeni işletme kurulumuna yüzde 40, mevcut işletmelerin modernizasyonuna da yüzde 50 hibe verilecek. 250 milyon avronun 80 milyon avrosu yani yaklaşık 500 milyon lirasını işleme ve pazarlama yatırımları için kullanacağız. Yatırıma göre değişmekle birlikte et ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile kesimhane yatırımlarının 3 milyon avroya kadar olan kısmını, süt toplama merkezlerinin kurulumuna yönelik yatırımların 1 milyon avroya kadar olan kısmını, meyve-sebze soğuk hava deposu ve paketleme yatırımlarının 1 milyon 250 bin avroya kadar olan kısmını, su ürünleri işleme ve pazarlama yatırımlarının ise 1,5 milyon avroya kadar olan kısmını destekliyoruz.Projelerini hazırlamaları için üreticimize de 3 ay süre veriyoruz. Çobanın gönlü olursa, tekeden süt çıkartır."

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, TKDK destekleriyle Aydın’da yapılan yatırımları ziyaret ettiğini ve çok önemli başarı hikayelerinin bulunduğunu vurgulayarak, tarım kenti Aydın’ın bu hibelerden daha fazla pay almasını temenni etti.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, bütün zamanların ve mekanların en vazgeçilmez stratejik sektörünün tarım olduğunu dile getirdi. Tarımı teşvik eden en önemli toplantılardan birinin Aydın’da gerçekleştiriliyor olmasından dolayı Pakdemirli’ye teşekkür eden Köşger, “Tarımda önder ilimizde Türk tarımının daha iyi noktalarına geleceğine inanıyorum. TKDK’nın da bu anlamda yapacağı çalışmalarla daha fazla yatırımı ilimizde hayata geçireceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

 

BEŞİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI

Bu Program Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 16

Şubat 2019 tarihinde Beşinci Başvuru Çağrı İlanına çıkmış bulunmaktadır.

Başvuru kabulüne ilişkin bu çağrı, IPARD Programı 2014-2020 dönemi kapsamında yatırım yapmak

isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvurular ile ilgilidir.

PROGRAMIN KAYNAĞI

Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve

Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu’dur. Bu destek

“Kamu Katkısı” olarak adlandırılmaktadır. Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş

yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.

BAŞVURU YAPILACAK İLLER

Bu başvuru çağrı ilanı kapsamında destek almak amacıyla başvuruların yapılacağı ve yatırımın

uygulanacağı iller aşağıdadır:

Editör: Haber Merkezi