Kırklar Dağı üzerinde yapılan konutların şehrin silüetini bozduğuna dikkat çeken Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV)  Diyarbakır Şube Müdürü Edip Sevgican, şehrin tarihi ve kültürüne gereken önemin verilmediğini söyledi. Diyarbakırlı vatandaşlar ise söz konusun binaların yıkılarak Kırklar Dağı'nın eski görünümüne kavuşturulmasını istedi.

Kırklar Dağı, Dicle Nehri, Hevsel Bahçeleri ve On Gözlü Köprü’nün birbirini tamamlayan bir bütün oluğunu söyleyen DİTAV Diyarbakır Şube Müdürü Edip Sevgican, Kırklar Dağı’nın üstünde inşa edilen binaların yıkımı için bir çok yasal girişimlerde bulunulduğunu ancak şu ana kadar bir netice alınmadığını hatırlattı.

“Kırklar Dağı, Beton Dağı’na dönüşmüştür”

Sevgican, “Bugün baktığınız zaman Kırklar Dağı, şarkılara, türkülere, tarihe, kültüre, medeniyete mal olmuş bir dağdır. Bunun üzerine bina dikmek, yanlıştır. Kırklar Dağı günümüze gelene kadar tarihe şahit olmuştur. Ancak eski haliyle bu güzellikleri yansıtır. Üzerine inşa edilen binalar Kırklar Dağı’nın silüetini bozmaktadır. Kırklar Dağı, ‘beton dağı’na dönüşmüştür. Bunu yapan yanlış yapmış, izin veren de engellemeliydi. Ancak yapıldı. Bu sorunu çözmek yerel yönetimlerin işidir.” dedi.

Diyarbakır’ın bina yapımı için onca yer bulunurken tarihi bir yerde bunu yapmanın anlamsız ve gereksiz olduğunu ifade eden Edipcan, “Kırklar Dağı’nın bu güzelliğini bozmamak gerekirdi. Kırklar Dağı insanların akıllarında ‘Dağ’ olarak gelirdi. Şimdi ise göze hoş görünmeyen binalar akıllara geliyor.” ifadelerini kullandı.

Kırklar Dağı’nda inşa edilen binaların çok çirkin bir görüntü oluşturduğunu ifade eden Dicle Üniversitesi öğrencilerinden Hayri Demirkıran, buradaki sorumluluğun belediye ait olduğunu söyledi.

Demirkıran, “Halka sorulmadan bu tarihi Kırklar Dağı’nın üstüne iğrenç binalar dikilerek görüntü kirliliği oluşturuldu. Tamamen kar amaçlı ve rant sağlamak amacıyla yapıldı bu binalar. Biz bunu kabul edemeyiz. Uzaktan bakıldığında çok çirkin bir görüntü ortaya çıkıyor.” diye belirtti.

Demirkıran konuşmasının devamında, “Binaların, inşa edildiği gibi yıkılması için de imkânımız vardır. Bu imkânı medya aracılığıyla sağlayabiliriz. Tarihi dokulara, dokunmayalım. Biz Sur’daki yıkıma da karşıyız, Kırklar Dağı’na dikilen bu binalara da. Hiçbir şekilde şehrin tarihini kirletmemeliyiz.” şeklinde konuştu.

Dicle Üniversitesinde Çağdaş Türk Lehçeleri bölümünü okuyan Erman Altan,  “Kırklar Dağı’nın üzerine bina yapıldı. Halkın onayı olmadan kafalarına göre bunu yaptılar. Biz Diyarbakır halkı olarak buna karşı tepkiliyiz.” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Aziz Sapsa ve Ramazan Aldan isimli öğrenciler de yapılan bu binaların kâr amaçlı yapıldığını, bunun Diyarbakır tarihine ve kültürüne bir zarar olduğunu söyleyerek halkın, bu binalara karşı tepkisi açıkça koyması gerektiğini ifade ettiler.

Editör: Haber Merkezi