Büyüklükleri ile övünen firmalar, biraz zora girdi mi, hemen işin kolayına kaçmaya başladı. Kimse yaşanan olumsuzlukları, dünden bugüne kazandıklarına saymadı.

Tuzu kuru olanların kendilerinden başka kimseyi umursadıkları görülmüş değildir. Bu dün de böyleydi bugün de…

İşi, kazancı yolunda olan, kaygılanacak bir durumu olmayan, kötü bir durumdan herhangi bir zarar görmeyecek durumda olan; fakirin fukaranın, işçinin yarınını hiç düşünür mü? Elbette hayır! Çünkü bu durum kapitalizmin ruhuna aykırıdır.

Onlar hep kazanmak ister. Kaybeden veya bırakın kaybetmeyi kazancından, kârından dahi taviz vermezler. Kapitalist oburluk bunu gerektirir.

Yıllar yılı dünya otomotiv sektörünün en fazla kazananı olanlar, bugün salgın sürecini bahane ederek kontak kapatmaya başladı. Kontak kapatırken de en büyük mağduriyeti hiç şüphesiz işçiler yaşadı…

O, büyüklükleri ile övünen firmalar, biraz zora girdi mi, hemen işin kolayına kaçtı. Çalışanı aç kalmış, açıkta kalmış kimin umurunda. Salgın nedeniyle milyon dolar kazanamayanlar, bu nedenle "üretimi yavaşlatıyorum" diyerek hemen işçi kıyımına başladı. Kimse kalkıp "ya biz, dün milyonlarca dolar kazandık, bugünkü olumsuzlukları kazandıklarımıza sayalım" demedi.

Evet, ürettiği spor otomobilleriyle tanınan alman otomobil devi BMW 6 bin çalışanını işten çıkartarak bünyesindeki 10 bin sözleşmeli taşeron işçinin kontratlarını uzatmama kararı aldı.

Şirket yöneticileri daha önceki açıklamalarında tüm dünyada ve Avrupa'da yaşanan Coronavirus salgını ve bunun getirdiği ekonomik kriz nedeniyle küçülmeye gideceklerini duyurmuştu.

Münih merkezli firmanın cuma günü yaptığı açıklamada, yönetim ve çalışma konseyinin konu üzerinde anlaştığı, bazı çalışanlara kısmi emeklilik hakkı verileceği duyuruldu. Şirkette çalışan işçilerin bazılarının mesaileri düşürülürken, maaşlarından feragat eden çalışanlara da ek tatil günleri verileceği müjdelendi.

Tüm bu olup bitenler, kapitalizmin nasıl da acımasız bir canavar olduğu bir kez daha gösterdi.
 

Editör: Haber Merkezi