Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlemesine göre, sahipli köpek, kedi ve gelincikler bireysel olarak kimliklendirilecek. Sahipsiz hayvanlar ile Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ev hayvanları bu kapsama dahil edilmeyecek.

Ev hayvanı sahipleri; hayvanlarının kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliği ile ilgili bilgileri il veya ilçe müdürlüklerine süresi içerisinde bildirmekle sorumludurlar.

Ev hayvanı sahipleri, hayvanlarının her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olup, ev hayvanlarını terk edemeyecekler.

Ev hayvanlarının kimliklendirilmesi

Kimliklendirme, ISO 11784 standartı ve HDX ya da FDX-B teknolojisine uygun mikroçip ile yapılacak. Mikroçip uygulaması veteriner hekimler tarafından veya veteriner hekim gözetiminde veteriner sağlık teknisyeni/veteriner sağlık teknikeri tarafından yapılacak.

Yeni doğan ev hayvanının sahibinin, doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.

Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde veri tabanına kaydedilecek. Mikroçip, iki skapula arasına veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına deri altına uygulanacak.

Sahipli ev hayvanlarının kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına ilişkin masraflar ev hayvanı sahipleri tarafından karşılanacak

İlkha
 

Editör: Haber Merkezi