ÇİFTÇİ DERTLİ

Kendisi gibi yakınlarının da aynı sıkıntıyı yaşadığını ifade eden Aydın Özbahçeci, "Mardin'den Muş merkeze bağlı Mercimekkale köyünde dönümü 85 liradan tarla kiraladım ve 300 dönüm karpuz ekimi yaptım. Bundan yaklaşık 1,5 ton civarında karpuz elde ettim ve bunun ancak yüzde 30'unu satabildim. Geri kalan yüzde 70'ni ise satılmadığım için tarlada kaldı. Şu anda gerek sulama birliğine gerek akaryakıta ve gerekse işçilere 50 bin TL civarında borçlandım. Bu borçları nasıl ödeyeceğimi bilemiyorum. Benim gibi Mardin'den gelen yaklaşık 80 çiftçi burada karpuz ekimi yaptı ve hepsi karpuzları tarlada bırakarak Mardin'e dönmeye başladılar" dedi.

TONLARCA KARPUZ

Muş Valisi Ali Çınar ise, tarlada kalan karpuzlarla ilgili birçok ille görüştüklerini ama olumlu bir sonuç alamadıklarını söyledi. Valilik olarak ticari faaliyetlere doğrudan müdahalelerinin doğru olmayacağını kaydeden Çınar; "Ama burada yetiştirilen tarım ürünlerinin özellikle mevsim itibari ile karpuzun sadece Muş'ta satılması fiyatı çok düşürüyor. Bol miktarda olduğu için önemli olan bunun diğer illere gönderilmesidir. İstanbul, Adana ve Mersin gibi illeri aradık. Bu illerimiz ancak bir hafta sonra ihtiyaç duyulacağını söylediler. Bu illerimiz kendilerine yakın illerden ihtiyaçlarını temin ettiklerini belirttiler. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz bölgelerdeki hal yöneticileriyle görüştü. Şimdilik görüştüğümüz yerlerin bazılarından haber bekliyoruz" dedi.

Karpuz fiyatlarının geçen yıl yüksek olmasından dolayı bu yıl üreticilerinin fazla karpuz ektiklerini belirten Çınar; "Ticari bir faaliyet olduğu için aslında önceden bir bilgi olsa çiftçi de ona göre ekim yapsa çok iyi olur. Fakat bu da her zaman mümkün olmuyor. Bakanlığımız ürün bazında çalışmalar yürütüyor ama geçen yıl karpuz fiyatlarının iyi olması nedeni ile üreticiler daha çok karpuz ektiler. Ürün fazla olunca fiyat düşüyor. Fiyat düşünce doğal olarak üreticiler de zaman zaman yakınmalar oluyor" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi