Diyarbakır'da yapılan karpuz festivali renkli görüntülere sahne oldu. Bu yıl 48 kiloyu ulaşan karpuzlar iriliği nedeniyle yarışma alanına develer ile getirildi.


İriliği ve lezzetiyle ünlü Diyarbakır karpuzunun yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle, Diyarbakır valiliği, karpuz geliştirme projesi başlatmıştı. Devlet desteğiyle bu yıl 51 bin dönüm alanda karpuz üretimi yapan çiftçiler, 1967 yılından bu yana düzenlenen en büyük karpuz için yarıştı. Develer sırtında getirilen 30 kilogram üstü 100 karpuz yarıştı. Kent ormanında yapılan yarışmada, geçen yıl 38 kilogramı bulan karpuzun 10 kilogram fark ile rekoru kırıldı. 

15868.jpg

Üreticisi Mehmet Kaya'nın 48 kilo 260 gram gelen karpuzu birinci, Adil Aydın 47 kilo 600 gram ile ikinci ve Mahmut Yılmaz isimli üreticinin 47 kilo 340 gram karpuzu üçüncü oldu. Dereceye giren karpuz üreticilerine para ödüllerini veren Bakan Eker, "Benim köylüm yarışmada ikinci oldu. Her hangi bir torpil yapılmamıştır" diye espri yaptı.


Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği karpuz festivalinde halk oyunları gösterisini ardında çocuklar için karpuz yeme yarışması düzenlendi. Karpuz çocuk güzeli seçmek için 2-4 yaş arası çocuklar içi oyulan karpuzların içine yerleştirildi. Karpuzun içine girmekten korkan bazı çocuklar ağlarken, kimsi ise objektiflere poz verdi. Festival sonunda konuklara karpuz şerbeti ikram edildi.


Festivalde ayrıca çocuklar arasında karpuz yeme yarışı, Karpuz güzeli yarışmaları da düzenlenirken, dereceye girenlere çeşitli ödüllerde dağıtıldı.

Editör: Haber Merkezi