17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayan eğitim öğretim yılı, bugün sona erecek. Yaklaşık 18 milyon öğrenci bugün karne alacak.

 Rehberlik Araştırma Merkezi, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Fuat Turan, "Karne çocuğun notu olduğu gibi anne babanın da notudur." ifadelerini kullandı.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      "Karne sadece çocuğa verilen puan değildir"

Çocuğun aldığı karnenin sadece bir not göstergesi olmadığını belirten Turan "Çocuklarımız karne alacak. Karne döneminde bir takım olumsuz olaylar yaşanıyor. Bunlar bizi üzüyor. Şunu bilelim ki karne çocuğun notu olduğu gibi anne babanın da notudur. Karne sadece çocuğa verilen bir puan değildir. Eğer bir anne baba rolünü güzel oynadıysa inanıyorum ki o karne iyi bir karne olacak. Hem çocuk mutlu olacak hem de anne baba mutlu olacak." dedi

Anne babanın çok büyük beklentiler içerisinde olmasının çocuk üzerinde olumsuz etki yapabileceğine değinen Turan, "Anne babamızın eğitimlerinin zayıf olmasından kaynaklı çocuklar bu noktada eve karne götürürken endişeyle, kaygıyla götürebiliyor. İnternet kafe köşelerinde notları ile oynayabiliyor, kalemle düzeltilebiliyor, karnesini eve götürmeyebiliyor. Bunun sebebi anne, babanın çocuktan çok üstünde beklentileri, çocuğun da bu beklentileri karşılayamaması, beraberinde yaşanabilecek olumsuz olayları binaen bu tür olaylar yaşanabiliyor." ifadelerini kullandı.

"Karne aynı zamanda anne babanın da karnesidir." şeklinde konuşan Turan daha sonra şöyle devam etti:

"Sadece çocuğun karnesi değildir. Anne, baba olarak en büyük hatalarımızdan biri; karneleri komşunun, çevrenin ya da kardeşinin karnesi ile kıyaslamamızdır. Bizim en büyük kıyasımız çocuğu kendisi ile kıyaslamak olacaktır. Ama anne, babalar senin dayının oğlu şöyle karne getirdi. Sen niye böyle bir karne getirmedin gibi çocuğu daha da tembelliğe sevk edecek ilgili cümleler kurabiliyor. Anne babalar karneyi eline aldığı zaman iyi notlara bakmalıdır. İnsanlar madenler gibidir. Her birinin kendine göre başarılı olduğu alan vardır. Gartner çoklu zekâ kuramın da der ki; 'İnsanlar farklı yetenek türleri ile dünyaya gelmiştir.' Bu noktada her dersten başarı beklemek bu kurala aykırı bir durumdur." ifadelerini kullandı.

Turan, "Bu kuralları ortaya atanlar derler ki 'İnsanlar aslında bir dâhidir.' Ama bizdeki gizli güçler, kabiliyetler keşfedilmediği için biz her alanda başarılı olmak istiyoruz. Bu böyle değildir, her insanda bir kabiliyet baskındır. Mühim olan o olanın ortaya çıkmasıdır.  Karneyi de elimize aldığımızda A'dan Z'ye sayısal, sözel, dil derslerini görebiliyoruz. Resim, beden, estetik, zekâ gibi derslerin tamamında çocuğun başarılı olmasını beklemek hata olacaktır. Dolayısıyla karneyi değerlendirirken evvela olumlu, iyi notlarla başlayıp, çocuğa sen benim için kıymetlisin, değerlisin bu notlarla senin değerini kıymetini, ölçülemez. Zayıf olduğumuz derslere takviye ya da bunlar üzerine kafa yorma gibi durumlar gerçekleştirilebilir." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi