Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır şubesin rütin olarak gerçekleştirilen ’’Biz bize Konuşmalar’’ Programına bu sefer Karacadağ Kalkınma Ajansından Program Yönetimi Birim Başkanı Sn Diyadin İNAN   “Karacadağ Kalkınma Ajansının 2016 yılı mali destek Programı” konulu bir seminer verdi. Mimar ve Mühendisler Gurubu(MMG) Diyarbakır Şube başkanı Mesut IŞIK’ın moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde önemli bilgiler verildi.

Gap bölgesi kapsamında projelere değinen İnan, “Gap’a bağlı olduğumuz ve bölgede tarımın gelişmesini desteklediği ve Gap Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları mali destek programına Organik tarım Kentsel dönüşüm afet risk ve deprem riski yaşanmaması için  Temmuz 2016 ‘da sona ereceğini İfade etti. Programlar Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda, çok yıllı bir programlama çerçevesinde Karacadağ Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Dicle Kalkınma Ajansı ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Bu desteğe bölgemiz için Organik tarımda bir sıçramaya neden olacağına inanıyoruz” dedi.

Gap organik tarım programının amacına değinen Yönetim birim başkanı İnan, “GAP Bölgesi’ndeki organik tarım değer zincirinin güçlendirilmesine ve ulusal ve uluslararası rekabet edebilirliğinin arttırılmasına katkıda bulunmak ve  GAP Bölgesi’nde organik tarım değer zincirinin geliştirilmesi ve organik sektöründeki tüm ilgili aktörler arasında sürdürülebilir nitelikte bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi olacaktır” dedi.

Programa başvuru hakkında bilgi veren İnan, “Kar amacı gütmeyen ve kar amacı güden kişi ada tüzel kişiler programa başvurabilirler. Destekleyeceğimiz ürünler ise, Pamuk, Tekstil ürünleri, Unlu Mamüller, Kırmızı Mercimek, Mısır, Nohut, Üzüm, Nar, Antep Fıstığı, Zeytin, Biber, Buğday, Arpa, Tıbbi Aromatik Bitkiler, Pirinç, Bal, Yumurta, Ceviz, Badem, Organik Girdi Üretimi (gübre, hastalık ve zararlılarla mücadelede kullanılacak maddeler). Arıcılık/bal üretimi ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği ile Geçerliliği devam eden Organik Sertifikasına Sahip Ürünler ile 2016 yılında organik sertifikasına sahip olacak Geçiş II Ürünleri (tek yıllık bitkilerde) ve Geçiş III Ürünleri (çok yıllık bitkilerde) ürünleri Karacadağ Kalkınma Ajansı olarak başvurmaktayız” diye ifade etti.

Gap Bölgesinde sanayide verimliliği artırması destek pragmanın faaliyet gruplarından söz eden Diyadin İnan, “Buhar ve sıcak su sistemlerinde verimlilik arttırıcı uygulamalar,   Proses ve binalarda ısı yalıtım uygulamaları,   Otomasyon sistemlerinde verimlilik arttırıcı uygulamalar,  Hava ve sıcak su sistemlerinde atık ısı geri kazanım uygulamaları,  Tekstil terbiye işlemlerinden kaynaklanan atık ısının geri kazanımı, Plastik enjeksiyon makinelerinde (ısı ceketi ve redüktör verimliliği vb) verimlilik arttırıcı uygulamalar, * Elektrik motorlarında enerji verimliliği ve hız kontrol uygulamalarıdır” dedi.

Sanayi için önem arz edip desteklediğini ifade eden İnan “ Destekleyeceğimiz örnek faaliye gruplarının bazıları ise şunlar, Aydınlatma, İklimlendirme ve Havalandırma Sistemlerinde Enerji Verimliliği Uygulamaları, Pompa, Fan ve Basınçlı hava sistemlerinde enerji verimliliği uygulamaları, Kompanzasyon (cos ϕ) uygulamaları ve iç hat kayıplarının azaltılması, Soğutma, Dondurma ve Kazan Yakma sistemlerinde enerji verimliliği uygulamaları ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’nin belgelendirilmesi ve uygulanması olarak destek vermekteyiz” dedi.

Yenilenebilir Enerji ve çevre destek programı dile getiren İnan “ Son başvuru tarihi  24 Temmuz 2016 olarak belirlendi. Programın amacı, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Mali Destek Programıyla; Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’ndeki ekonomik, sosyal ve kentsel gelişimi desteklemek için bölgede yenilenebilir enerji uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevreye duyarlı temiz üretimin kalkınma üzerindeki pozitif etkileri vasıtasıyla bölgenin rekabet gücünün artırılması ve yeşil büyümeye katkı sunulması amaçlanmaktadır” dedi.

Yenilenebilir Enerji ve çevre destek programı proje konularına değinen İnan, “Yenilenebilir enerji kaynakları (güneş enerjisi, biyogaz vb) ile lisanssız elektrik üretimine yönelik olarak en az 100 kW, en fazla 1 Megawatt kapasiteli yatırımları içeren projeler, Bölgede üretim yapan işletmelerde başta güneş enerjisi olmak üzere biokütle enerjisi, jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kullanımını içeren projeler,  Jeotermal ve güneş enerjisinin sebze-meyve-tahıl ürünlerini kurutma, tekstil işletmelerinde ihtiyaç duyulan sıcak su ve buharın üretimi ve diğer üretim alanlarında kullanılmasını öngören projeler, Kamu binalarında yenilenebilir enerji kullanımını ele alan projeler, Hayvansal atıklardan biyogaz üretimini öngören projelerdir” dedi.

Karacadağ Kalkınma Ajansının 2016 yılı mali destek Programı adlı Seminerin son bölümünde katılımcıların proje ve yatırımlarla ilgili soruları Diyadin İnan bey tarafından cevaplandı.

Programa MMG Diyarbakır Şube yönetim kurulu üyeleri, DÜ Mühendislik fakültesinden öğretim üyeleri ile birlikte yaklaşık 40 mimar ve mühendis ve  Tarım alanından online hizmet veren www.tarimdan.com site kurucusu Yusuf Çelebi katıldı.

Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Şube Başkanı Mesut Işık şöyle konuştu: “Özellikle bu programdan sonra bölgemizin bu zor ve sıkıntılı döneminde '' Karacadağ kalkınma Ajans' ının bölgenin imar ve inşaasında önemli bir sorumluluk üstlendiğini, çok önemli projelere imza attığını, kendilerine iletilen önemli projelerin çoğuna destek verdiklerini görme fırsatı bulduk. Bu önemli kurumun önümüzdeki süreçte bölgemizin kalkınmasında çok daha önemli projelere imza atacağını beklediklerini vs anlattıktan sonra Bütün bu çalışmara öncülük eden Karacadağ Kalkınma Ajansı genel sekreteri Sn Dr. Hasan MARAL beye ve Proje birim başkanı Sn Diyadin İNAN Beye teşekkür ederek başarılarının devamını diledi.

Seminerdeki başarılı sunumundan dolayı MMG Diyarbakır Şb.Bşk.nı Mesut ışık tarafından  Sn Diyadin İNAN beye Plaket takdim edildi. üyelerimizden  beklentimiz Karacadağ kalkınma ajansı ve diğer destek veren kuruluşlardan yenilik oluşturacak projeler üretmeleri istendi.

Program karşılıklı başarı dilekleri ve katılımcıların Sn Diyadin İnan ı tebrik etmesi ile son buldu. 

xl_59838d9ec5.jpg

Editör: Haber Merkezi