Bismil ilçesinde 30 yakın Çırçır ve Sanayi fabrikaları mevcuttur. 
Kütlü pamuk barut gibidir yanıcı bir maddedir. 

Geçen gün Tepe beldesinde Çelebi yağ fabrikasında linter balyaları yandı. Bismil Belediyesi itfaiye ekibi personelleri özverili çalıştılar. Fakat su itfaiye dolumu Tepe de olmadığı İçin, itfaiye araçları Bismil’de su doldurmaya gittiler. İtfaiye müdürü İsmet Güleken şahsı olarakta çok özveride bulundu. Park ve bahçeler de tankerlerinde su istedi. Park ve bahçeler su getirmedi. 

BİSMİL BELEDİYESİNDE KÖPÜKLÜ İTFAİYE YOK EKİPMAN EKSİĞİ VAR

Bismille acilen köpüklü itfaiye aracı lazımdır. Bismil de 30 yakın Çırçır fabrikaların hepsi yangın adayıdırlar. Allah göstermesin bir Çırçır fabrikasında yangın çıkarsa, yangını ancak köpüklü itfaiye söndürür. Pamuk çiftçinindir. Sadece Bismil de yıllık 600 milyon TL Pamuk satılır. Yani ilçe ekonomisinin can damarı pamuktur. 

Bismil Kaymakamı ve Belediye başkan v Hamza Türkmen’nin Diyarbakir Büyükşehir belediye Başkanı ve Vali Beyle görüşülmesi ve pamuk sezonunda fabrikalar çalışmadan önce gerekli tedbirlerin alınması halkın ve sanayicinin isteğidir. Yoksa Bismil İtfaiyesindeki ekipmanlarla bu iş yürütülecek değildir. 

Belediyenin köpüklü İtfaye aracının alınması ve Ekim ve Kasım ve Aralık aylarında Kooperatifin orasında 24 saat hazırkıtada bulunması gerekmektedir. 

Üretim ve bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişim, özel sektördeki mal veya hizmetin niteliğini yükseltmeye yönelik uygulamalar, toplumlarda daha nitelikli bir kamu hizmeti isteğini ve beklentisini güçlendirmiştir.

Bismil’de İtfaiye nasıl teşkilatlanmalı?

Toplumun önemini tam idrak edemediği bir meslek, itfaiyecilik. Bismil’de  modern araçlardan yoksun itfaiyelerimiz maalesef itfaiye olmaktan çok uzak. Peki, neden böyle? Değişmezsek, bunun bedelini nasıl öderiz?

Yangınlar nedeniyle sık sık can ve malın yanı sıra, sanayi hammaddemizi kaybediyoruz. Yangınların sık rastlandığı bir bölgede olan ülkemizde itfaiye kuruluşlarına gerekli önemi vermek için yapmamız gerekenler, çok zor değişiklikler değil. İtfaiye denilince, garaja benzer bir yerde bir su tankı ile hortum tutan birkaç personel akla gelir. 

Yangını önleme, bunun eğitimini verme, söndürme ve yangından kurtarma.
Ülkemizdeki itfaiyelerdeyse genellikle sadece söndürme kısmı var; İtfaiyenin temel görevlerinden biri olan bina ve fabrikaları incelemek, fabrikalarda eksiklikler var ise alınacak önlemleri belirlemek ve halkı yangın önlemleri konusunda eğitmek itfaiyelerimizde maalesef yok.

Bir binanın veya fabrikanın yanmasının nedeni sahibine göre kader, yöneticilere göre elektrik kontağı veya sabotaj, itfaiyecilere göre ise trafik veya geç haber verilmesi. Fakat asıl üzerinde durulması gereken, yangının neden söndürülemediği ve nasıl önleneceği olmalı. Bir panoda elektrik yangını çıkmışsa, pano neden uygun yapılmamış, neden bakımı yapılmamış, neden binadan kaçış yolu yokmuş, neden söndürme sistemi yapılmamış, uygulamada mı yanlışlık var, denetleme mi eksik bunların sorgulaması ve tartışılması gerekiyor.

İtfaiyelerin görevi yangını önleme, bunun eğitimini verme, söndürme ve yangından kurtarma. Ülkemizdeki itfaiyelerdeyse genellikle sadece söndürme kısmı var; İtfaiyenin temel görevlerinden biri olan fabrikalarda  alınacak önlemleri belirlemek ve halkı yangın önlemleri konusunda eğitmek itfaiyelerimizde maalesef yok.

BİSMİLE KÖPÜKLÜ İTFAİYE ARACI MALESEF ZORUNLU OLMASINA RAĞMEN YOK. 
Yarın öbür gün Allah göstermesin bir Çırçır fabrikasında yangın çıkarsa hesabı kim verecek, Diyarbakır itfaiyesi gelinceye kadar hepsi yanar. 
Bunun İçin Çırçır fabrikalarında biraz destek sağlayarak köpüklü itfaiye aracı alınması zaruridir. 

KÖPÜKLÜ İTFAİYE ARACIN FAYDASI NELERDİR?
Sentetik köpüklü Hidrokarbon sülfat esaslıdır. Çok maksatlı köpük olup ağır, orta ve hafif köpük üretiminde kullanılırlar. Sentetik köpükler kuvvetli ıslatıcı güce sahiptirler. % 1,5 - % 2,5 - % 6 kullanım oranlı olarak köpük üretilirler. Yüksek genleşmeli köpük üretimine sahiptir. Özelliklerinden dolayı, selüloz bünyeli malzemeler pamuk, iplik, kumaş, kâğıt ve odun gibi malzemeler bünyelerine suyu çok zor çekerler, dolayısıyla yanan bu malzemelere su işlemeden evvel sentetik deterjanlı köpük bir süre uygulanmalıdır. Böylece yanan bu malzemelerin suyu emme kabiliyeti arttırılmış olacaktır. Daha sonra su işlendiğinde tüm malzemelerin içine kadar su sirayet edecek ve soğutma gerçekleşmiş olacaktır.
Sentetik köpükler, yüksek genleşmeli köpük üretimine elverişli olması nedeniyle ulaşılması mümkün olmayan bodrum katlara, yer altı depoları, pamuk depolarına gibi yerlerin köpük ile doldurularak;
— Soğutmak suretiyle,
— Boğmak suretiyle,
— Buharları seyreltmek suretiyle, oksijen konsantrasyonunu azaltarak
söndürülmesini sağlarlar.

2-195.jpg3-192.jpg

Editör: Haber Merkezi