Diyanet İşleri Başkanlığınca hayata geçirilen ``Hizmet Çeşitliliği Projesi`` ile mesai saatleri içinde Kur`an kurslarına gidemeyen çalışan kadınlara usta öğreticiler tarafından akşam saatlerinde veya hafta sonları Kur`an-ı Kerim eğitimi veriliyor.
 
İstanbul Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli, Kur`an kursları aracılığıyla yürütülmekte olan yaygın din eğitimi faaliyetlerinde son yıllarda nitelik ve nicelik bakımından önemli olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.
 
Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen, vatandaşların bir kısmının bu hizmetten istediği ölçüde yararlanamadığını belirten Erdemli, ``Başkanlığımız, mesai saatleri içinde Kur`an kurslarına gelemeyen çalışan vatandaşların akşam saatlerinde ya da hafta sonları, Kur`an kursu hizmetlerinden faydalanmayı istediklerini göz önünde bulundurarak, çalışanlar için özel bir kurs projesini pilot uygulama olarak başlattı`` dedi.
 
Bu pilot uygulamadan her yaştan, her konum ve eğitim düzeyindeki vatandaşın faydalanabileceğini ve kurslarda Kur`an-ı Kerim, dini bilgiler, siyer, ahlak gibi dersler verildiğini ifade eden Erdemli, ``Temel öğretim programları, köy gibi nüfus yoğunluğu olmayan ve Kur`an kursu bulunmayan yerlerde il müftülüğü tarafından uygun görülen mekanlarda ve zamanlarda görevlendirilecek öğreticiler tarafından uygulanıyor`` diye konuştu.
 
44 bin başvuru
Erdemli, uygulamanın geçen yıl 8 pilot ilde gerçekleştirildiğini belirterek, ``Uygulamanın hayata geçirildiği pilot illerden birisi de İstanbul. İstanbul`da 10 Kur`an kursunda uygulandı. Talepler beklenen düzeyde olduğu için uygulama bu yıl 8 pilot ilin bütününe yayıldı`` diye konuştu.
 
Projenin, bu yıl pilot uygulamaya dahil edilen büyük illerde 10 kursta, küçük illerde ise 5 kursta hayata geçirildiğini vurgulayan Erdemli, ``Program, İstanbul`un tüm semtlerindeki bütün kurslarda pilot uygulama olarak bir yıl daha yapılacak.
 
Program, önümüzdeki yıl beklentileri karşılama, talep artışı gibi durumların sonucuna göre kalıcı hale getirilecek. Geçen yıl programa başvuran ve eğitim alan sayısı 36-37 bindi. Bu rakam bu yıl 44 bine kadar ulaştı`` dedi.
Erdemli, öte yandan İstanbul`da erkekler için de 19 kursta pilot uygulama olarak akşam eğitimi verildiğini, ancak talebin kadın kursiyerlerdeki kadar yoğun olmadığını söyledi.
 
``Evimize çok huzurlu gidiyoruz``
Beyoğlu Mumcuzade Kız Kur`an Kursu eğitmeni Hatice Aydoğdu, böyle bir çalışma ilk defa olduğu için akşam kursuna çok yoğun bir talep olduğunu ve çalışan kesimin akşam kursuna daha sıcak baktığını söyledi.
 
Aydoğdu, kurs eğitimlerinin yoğun olduğunu ve akşam kursunda 18 kişinin eğitim aldığını dile getirerek, öğrencilerin yaşlarının 18-60 arasında değiştiğini ve bunların içinde üniversite mezunlarının da yer aldığını ifade etti.
Aydoğdu, bu grubun 18.00-20.00 saatleri arasında eğitim aldığını vurgulayarak, bu süreçte Kur`an-ı Kerim, tecvit ve dini bilgiler eğitimi verildiğini aktardı.
 
Kursiyer Müge Dönertaş da İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalıştığını belirterek, ``2-3 aydır kursa katılıyorum. Daha önceden küçükken öğrenmiş olduğum bir Kur`an-ı Kerim bilgim vardı. Sonra geldim ve çok rahat bir şekilde öğrendim. Ben bu uygulamadan çok memnunum. Çünkü Kur`an okumayı çok çabuk öğrendim. Hocamız çok güzel anlatıyor ve hepimizle tek tek ilgileniyor`` dedi.
 
Gündüz çalıştığı için akşam kursuna katıldığını ifade eden 25 yaşındaki muhasebeci Zeynep Göksu da daha önce kursa gittiğini, ancak tam olarak Kur`an okumayı öğrenemediğini söyledi.
 
Göksu, ``Şu an hocamız sayesinde Kur`an okumaya başlayabildim. Kursun çok huzurlu olduğunu söyleyebilirim. Çalışanlar için çok önemli bir proje. İşten çıkıp geldiğimiz halde hiç yorgunluk hissetmiyoruz. Çok memnunuz. Burada herkes çok sağlıklı hissediyor, evimize de çok huzurlu gidiyoruz`` diye konuştu.
 
Kursa katılan 67 yaşındaki ev kadını Hadiye Gülsezer de gündüz ev işlerini daha rahat bittirdiği için akşam kursunu tercih ettiğini belirterek, ``Kurstan çok memnunum. Böyle bir kurs açtıkları için Allah`a şükrediyorum. Daha önceden Kur`an-ı Kerim okumayı böyle bilmiyordum.
 
2 ay oldu kursa geleli, maşallah hocamız çok güzel öğretiyor. Ben hiç yazı nedir bilmezdim. Ben kaç yaşında kadınım ama artık ne güzel yazıyorum. Bu kursu açanlardan Allah razı olsun`` dedi.
on5yirmi5
 

Editör: Haber Merkezi