kaçak sigaranın en çok ele geçirildiği illeri sırasıyla Van, Şanlıurfa, İstanbul, Hatay, Bitlis, Şırnak, Mersin, Batman, Gaziantep ve Diyarbakır oluşturuyor. Kaçak sigaralar, esnaf ve ülke ekonomisini zora sokuyor.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye'de sigara pazarının yaklaşık yüzde 15'ini sahte ve kaçak ürünlerin oluşturduğunu ileri sürerek, bu durumun da esnaf ve ülke ekonomisini zora soktuğunu belirtti.

Nurettin Özgenç, son yıllarda artış gösteren sigara kaçakçılığının Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok ülkenin mücadele etmeye çalıştığı önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Son yıllarda yapılan operasyonların ve ele geçirilen kaçak sigara adetlerinin durumun ciddiyetini ortaya koyduğunu anlatan Özgenç, 2009 yılında emniyet güçlerinin 10 milyon paket kaçak sigara ele geçirdiğini, bu rakamın 2010 sonunda ise 43,5 milyon pakete çıktığını ifade etti.

Yürütülen mücadeleye rağmen kaçak sigaranın önüne geçmede zorlanıldığını savunan Özgenç, ''Türkiye'de sigara pazarının tahminen yüzde 15'ini sahte ve kaçak ürünler oluşturuyor'' dedi.

Bu durumun esnaf ve ülke ekonomisi açısından ciddi sorun oluşturduğunun altını çizen Özgenç, şöyle devam etti:

''Sigara satışı yapılan işyerlerinin vitrin ve raflarında sigaranın görünür şekilde teşhir ve satışı yasaklanmasına rağmen işportada alenen kaçak sigara satışı yapanların çok rahat hareket etmesi, tütün mamulleri satan esnafı endişelendiriyor. Bakkal, bayiler ve sigara satan esnaf bu sorundan dolayı sıkıntı yaşıyor. Kapısının önünde veya dükkanının karşısında seyyar tezgahta üçte biri fiyatına kaçak sigara satılmasına isyan eden esnaf haklı olarak yetkililerden denetimlerin daha da artırılmasını istiyor.''

KAÇAK SİGARAYLA MÜCADELE

Bu arada, emniyet güçleri de kaçak sigarayla mücadele için yoğun çaba sarf ederken, kaçak sigaranın ülke ekonomisine verdiği zarar ve terör örgütlerine sağladığı kazanca ilişkin bilgiler Kaçakçılık ve Organize Suçlara Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan ''KOM 2010 Raporu''nda da görülebiliyor.

KOM Daire Başkanlığı tarafından 2010 yılı içerisinde, özellikle kaçak ve sahte sigarayı yurt dışından temin eden, yurt içine getirilmesini sağlayan, depolayan, satış ağını yönlendiren, her şekilde varış noktasına naklini gerçekleştiren ve suçtan elde edilen gelirlerle ilgili işlemleri yerine getiren şahısların veya suç organizasyonlarının ortaya çıkarılması ve bireysel ya da örgütsel tüm bağlantılarının deşifre edilebilmesi amacıyla planlı operasyonlara ağırlık verildiğinin anlatıldığı raporda, geçen yıl tütün mamulleri ve alkollü içki kaçakçılığıyla ilgili 10 bin 264 olayda 14 bin 733 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Diyarın sesi

Editör: Haber Merkezi