Tarım için hazırlanan projeler kapsamında çiftçilerin eskisi gibi istediği ürünü ekemeyeceğini belirten Çelik, “Bunlardan bir tanesi ‘Bitkisel Üretimli Havza Bazlı Destek Modeline’ geçtik. Artık çiftçiler kafalarına göre ürün ekemeyecekler, planlı programlı bir şeklide ne yapılacaksa bu plan dahilinde yapılacaktır. ‘Ben babamdan böyle öğrendim, ben böyle alıştım’ gibi sözlerin olduğu dönem gitti.” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM DESTEKLEMELERİ ALMANIN YOLU TAVSİYE ETTİĞİMİZ ŞEYLERİN EKİLMESİDİR”

Destekleme almak isteyen çiftçilerin Havza Bazlı Destek Modelinde belirtilen ürünleri ekmesi gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

“Havza da destek almak isteniyorsa hangi ürünler tavsiye edilmişse o ürünler ekilecektir. Türkiye’nin neye ihtiyacı varsa, toprak hangi ürünü daha verimli verecekse bunun çalışmasını biz tamamladık. Önümüzdeki dönem desteklemeleri almanın yolu tavsiye ettiğimiz şeylerin ekilmesidir. Bunun için bu gelişmeleri Bakanlık, İl Müdürlüğü, İlçe Müdürlüğümüzden takip etmenizi istiyoruz. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde ‘Yeşil Masalar’ kurduk.  Yeşil masanın anlamı, tarım yeşillik demek. Çiftçilerimiz Müdürlüklere giderek ‘Yeşil Masada’ hangi sorunun varsa anlatacak ve hemen de cevabını alacaktır.”

Tarım il ve ilçe müdürlüklerine seslenen Çelik, müdürlüklerin yeni dönemde tarlada çiftçi ile kol kola olmasını istediklerini belirterek, el birliğiyle Türkiye’yi tarımda daha da iyi bir noktaya getireceklerini söyledi.

Bölgedeki meraları değerlendireceklerini belirten Çelik, meraların hayvancılık yapan üreticilere uzun süreli tahsil edileceğini söyledi.

Bölgede yaşanan elektrik ve sulama sorununa da çözüm bulacaklarını dile getiren Çelik son olarak şunları söyledi:

“Sulama işini de bakanlık olarak alıyoruz. Yani toplulaştırma ile sulamayı biz tarım bakanlığı olarak yapacağız. İkisini birlikte aynı anda ihale ederek, toplulaştırma olan yerde sulamada aynı anda gerçekleşecek. Hızlı bir şekilde suyun ulaşması gereken yerlere suyu ulaştırıp elektrik probleminden  kurtulmasını sağlayacağız. Ovalara su geldi, yaygınlaştıkça elektrik sorunu ortadan kalkacak. Aynı şeklide sulanması gereken arazileri bir an önce sulayıp bu elektrik sorunundan da kurtulacağız.”

Havza bazlı destekleme modeline geçilirken 2017 üretim sezonunda 941 havza bazında desteklenecek ürünlerin dağılımına buradan ulaşabilirsiniz.​

 

 

havza-bazli-urun-001.jpg

 

Editör: Haber Merkezi