Palmor, İsrail’in Türkiye’den özür dilediği planın “güven sorunu” nedeniyle oylamaya sunulmadığını söyledi.

DEFTER KAPANACAKTI

Uzlaşma planının birçok unsuru bulunduğunu kaydeden Palmor, “Sadece özürden ibaret değildi. İki taraf için de tatmin edici mükemmel bir formüldü. İsrail Palmer Raporu’nu kabul edecek ve tazminat ödeyecekti. Türkiye ise ilişkileri normal seviyesine getirecek ve daha fazla talepte bulunmadan bu defteri kapattığını ilan edecekti. Yargıya başvurmaktan vazgeçecekti” dedi.

GÜVENİLİRLİK SORUNU

Planın İngilizce yazıldığını ve 'özür dilemek' ifadesinin İngilizce’deki karşılığı olan 'apologize' kelimesini içerdiğini söyleyen Palmor, “İsrail bunu oylamadı. Çünkü Başbakan Tayyip Erdoğan iki kez tüm bunlara ilave olarak, Gazze’ye yönelik İsrail ambargosunun kaldırılması gerektiğini de söyledi. Burada bir güvenilirlik sorunu vardı. Türk hükümeti ‘Tatmin olmadık’ dedi ve kendi üstüne düşeni yapmadı. Bunlar İsrail Parlamentosu’nda şüphe yarattı” diye konuştu.

Dışişleri Sözcüsü Palmor, oylamaya sunulmayan çözüm planında özür ifadesinin geçtiği cümlenin, hatırladığı kadarıyla “Eğer İsrail operasyonel hatalar sonrası, kasıtsız hasar ya da kasıtsız can kayıplarına neden olduysa, o halde özür diler” şeklinde olduğunu aktardı. Palmor “Ama bu plandaki özür, ‘eğer’ ifadesini içeren diplomatik bir formüldü. Yani İsrail politikasının doğrudan sonucu olan yanlış bir olayın yaşandığı bir durumu beyan etmiyordu” dedi.

"KAPILAR AÇIK"

Palmor son olarak, “Türkiye’ye vermek istediğimiz asıl mesaj şu: Türkiye ile güçlü bağlar kurmak istiyoruz. Türkiye ile ilişkilerimize inanıyoruz ve ilişkilerimizden vazgeçmedik. Ancak ortada büyük ve güçlü bir anlaşmazlık var. Tüm koşullara rağmen ilişkilere güveniyoruz. Şüphesiz politik olarak aynı fikirde değiliz. Aynı zamanda iki tarafta da kişilik farklılıkları var. Aynı zamanda Netanyahu ve Erdoğan arasında kişisel hoşlanmazlıklar ve güvensizlikler var. Türkiye ile konuşmak istiyoruz. Farklılıklarımızı konuşup birbirimizi neyin incittiğini görmeliyiz. Kapılar açık” diye konuştu.

KOPYASINI GÖSTERMEDİLER

İsrail Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bu ayrıntıyı vermelerine ve tüm ısrarlarımıza rağmen onaylanmayan çözüm planının fotokopisini vermeyi reddetti. İsrail, Mavi Marmara krizinin ardından Türkiye’nin talep ettiği özür için hazırladığı planın Ankara’yı tatmin etmediği için mecliste oylanmadan rafa kaldırıldığını belirtti.
 

Kaynak: Habertürk

Editör: Haber Merkezi