Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından hazırlanan raporda, bir yılda milli gelirin yüzde 15’inin israf edildiği, günde 6 milyon ekmeğin de çöpe gittiğine dikkat çekildi.

Rapora göre Türkiye, bir yılda milli gelirin yüzde 15’ine denk gelen yaklaşık 555 milyar lira kaynağını israf ediyor.

Konutlarda her 100 TL elektrik faturasının 35 TL’sinin tasarruf etme potansiyelin bulunduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye’nin toplam enerji tasarruf potansiyeli yüzde 25 olarak tespit edildi.

Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf edildiğine dikkat çekilen raporda, bunun 2018 yılı verilerine göre 555 milyar liraya ulaştığı ifade edildi.

Raporda, gıda alanında Türkiye’de israf edilen miktarın 26 milyon ton olduğuna işaret edilirken bunun 125 milyar liraya karşılık geldiği belirtildi. 

Ayrıca, Türkiye’de bir yılda yetişen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25-40’ı kaybolduğu veya israf edildiğine de dikkat çekilerek en iyimser hesapla bunun 25 milyar lira değerinde olduğu vurgulandı.

Ekmek israfı

Ekmek israfına da dikkat çekilen raporda şunlar kaydedildi: "Ülkemizde 300 gram üzerinden günde yaklaşık 85 milyon ekmek üretilmiş, tüketim ise 79 milyon civarında gerçekleşmiştir. Geriye kalan 6 milyon ekmeğin günlük çöpe gittiği ifade edilmektedir. Bu oran üretilen ekmeğin yüzde 7’sine denk gelmektedir."

Boşa akan musluklar nedeniyle Türkiye genelinde yaklaşık 13 milyar TL israf yapıldığı aktarılan raporda, 2050 veya 2100 yılında Türkiye’yi çok ciddi bir su krizi mücadelesinin beklediği öngörüldü.

Editör: Haber Merkezi