Diyarbakır'da İŞKUR’un, Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında okullarda istihdam edilmek üzere bin 500 temizlik görevlisi ve 500 güvenlik görevlisi olmak üzere toplam iki bin işçi alımı yapacağını duyurması üzerine kurumun önünde yüzlerce metrelik kuyruk oluştu.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan okullarda istihdam edilecek 2 bin kişi, 9 ay süreyle çalıştırılacak. Yapılan duyuru üzerine yüzlerce kişi, sabahın erken saatlerinde İŞKUR önünde sıraya geçti. Başvuru için sıra bekleyen vatandaşlar, genel işsizlik durumuna sitem ederek, yetkililerin bir an önce bu tür işsizlik tablolarına son vermelerini istedi.

İş bulma ümidiyle sıra bekleyen vatandaşlardan Osman Toplugüloğlu, tek isteğinin evine ekmek götürmek olduğunu belirterek, “Eve ekmek getiren kimsem yok. Buradaki tek beklentim bir iş sahibi olup evime ekmek götürebilmektir. Daha önce yatırılmış iki bin gün sigortam var. Sigortalı bir işte çalışarak primlerimi tamamlamayı umuyorum.” dedi.

3 öğrenci okuttuğunu ve masraflarına yetişemediğini belirten Mesut Balta, “Diyarbakır’da bu kadar insan sabahın erken saatlerinden bu yana evlerine ekmek götürebileceği bir iş ümidiyle burada sıraya girmiş, bekliyor. Yetkililer bunu görmüyorlar mı? Çalışmasak olmaz, çoluk-çocuğumuz aç kalır. 3 çocuk okutuyorum ve günlük 20-30 lira okul masrafım oluyor. Kiracıyım, bir ay kira parası vermesek evden çıkaracaklar. Bizim tek isteğimiz, iş sahibi olup evimize ekmek götürmektir.” dedi.

Balta, “Diyarbakır’da çalışmayan birisi ya uyuşturucuya başlar, ya da hırsızlık yapar. Allah’a hamdolsun öyle bir durumumuz yok ama bizler anlımızın teriyle çalışıp ekmeğimizi kazanmak istiyoruz.” diye belirtti.

“İş imkânı olmadığından dolayı İŞKUR’a başvurdum”

Doğuya yapılan yatırımların yetersiz olduğuna vurgu yapan Mehmet Nuri Demiralp, “Ben köyde ikamet ediyorum. Diyarbakır’da iş imkânı olmadığından dolayı İŞKUR’a başvurmak zorunda kaldım. Tabi ki, burada binlerce kişi var ve işe alınmayı bekliyorlar. İlimizde çalışılabilecek fabrika yok. ” dedi.

Demiralp, “Sabahtan beri burada bekliyoruz, adeta sürünüyoruz. İki bin kişi alacaklar, 15 bin kişi başvuruyor. Vatandaş, milli piyango misali ya çıkarsa mantığıyla başvuruyor. Doğuya iş imkânı tanınmıyor. Seçim döneminde gelip oyunu alanlar bir daha da bizi tanımıyor. Oyu alanlar başkan veya milletvekili oluyor, bize ise eyvallah çekiyorlar. Artık lütfen bu doğu bölgesine sahip çıkın.” ifadelerini kullandı.

Görünen bu işsizlik tablosuna bir çare bulunması gerektiğini söyleyen Mehmet Salih Susam ise, “İnsanlar işsiz, aç ve perişandır. Yetkililerin buna bir çare bulması gerekir. Milyonlarca insan işsiz iken benim burada iş bulma ümidim yok. 2 senedir İŞKUR’a başvurmama rağmen herhangi bir alım olmadı.” şeklinde konuştu.

“Şu ana kadar 26 başvurum var, halen istihdam edilmedim”

13 sene içerisinde 26 kez müracaatta bulunmasına rağmen, şu ana kadar hiçbir zaman listede isminin çıkmadığına dikkat çeken Mehmet Emin, “Burada tek isteğimiz, herkesin hakkıyla istihdam edilmesidir. İki bin kişi alınacak, akşama kadar 10 bin kişinin müracaat edeceğini düşünüyorum ve bu cuma gününe kadar süreceğinden müracaat sayısı 50 bini de bulur. Devletin Diyarbakır’a iş imkânı sağlamasını istiyoruz.” dedi.

Kiracı olduğunu ve maddi durumunun iyi olmadığını söyleyen Mensüre Süren, iş bulmak istediğini, daha önce de müracaatta bulunmasına rağmen işe alınmadığını belirterek, yetkililerden iş konusunda kendisine yardımcı olmalarını istedi.

Türkiye’deki İşsizlik oranının sonuçlarına dikkat çeken Osman Kaplan, “2019 yılındayız ve işsizlerin sayısı 4 milyonu geçiyor. Bu durum insanları açlığa ve yoksulluğa sürüklüyor. Diyarbakır’da fabrikalar açılmış olsaydı, bu kadar işsizlik olmazdı. İnsanların işsizlikten dolayı ya psikolojileri ya da aile huzurları bozuluyor.” dedi.

Seval Güneş ise, “Buradaki beklentim İŞKUR kapsamında çalışıp hizmet etmektir. Bir iş bulup evimize ekmek götürmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi