Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 3 milyona yakın kişinin kullandığı işitme cihazlarını eczaneden ve medikal mağazalardan vatandaşa direkt ücretsiz satış dönemi başlattı.

Yeni uygulamayla, SGK, firmalarla anlaşma imzalayarak doğrudan satış dönemini başlatacak. Bu kapsamda en son yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde işitme cihazlarının fiyatlarını yüzde 30 oranında artıran SGK, firmalarla sözleşmeler imzalamaya başladı.

SGK'nın medikal ve eczanelerle anlaşma imzalayarak vatandaşa ücretsiz satış imkânı sunulacağı belirtildi.  Daha önce vatandaşın cebinden ödediği ve daha sonra parasını SGK'dan aldığı uygulamada kaldırılmış oldu.

Türkiye'de binlerce işitme engelli vatandaşların ağır prosedürler altında cihaz alımı için çabaladığını söyleyen SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, "Eski uygulamada işitme cihazı raporlanmış bir vatandaş, işitme cihazını satın aldığında cebinden tüm ücretini ödüyordu. Daha sonra 50 ayrı belgeyle birlikte SGK'ya başvurarak ödediği ücreti geri almak için çalışıyordu. Bu işitme engelli vatandaşlarımız için çok büyük zorluk anlamına geliyordu. Bazen sırf bu yüzden cihaz yenilemeye gitmeyen vatandaşlarımız oluyor." dedi.

Koç, "Vatandaş aynı eczaneden ilaç alır gibi gidecek ilacını medikal cihaz satan firmadan alacak. Belgeleri de ücret tahsisi de SGK ile firma arasında yapılacak. Vatandaşlar geçmişe nispeten küçük bir fark ödeyerek işitme cihazını anında alabilecek. Prosedürler, cepten ödeyip sonra ücret geri alma dönemi bitti" ifadelerini kullandı. (İLKHA)  

Editör: Haber Merkezi