Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün (İŞKUR) duyurusuna göre, Diyarbakır, Tokat, Adana, Gaziantep, Bingöl, Edirne, Kayseri ve Kırşehir'de bulunan kamu kurumlarına Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında geçici eleman alımı yapılacak.

Sabahın erken saatlerinde Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önüne gelen vatandaşlar, iş ilanlarına başvuru için uzun kuyruk oluşturdular.

Kadınından erkeğine, gencinden yaşlısına birçok Diyarbakırlı, kendilerine sıra gelmesi için uzun süre bekledi.

Kahvaltı bile yapmadan gelen bazı vatandaşların, simit ve yanlarında getirdikleri yiyeceklerle karınlarını doyurdukları gözlendi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğinin belirten vatandaşlar, işsizlik sorununa çare bulunmasını istediler.

Saat 07.00'den beri sırada beklediğini anlatan Mehmet Can Bıkmış, "Belediye, okul, müftülük için alımlar var. Buraya geldim fakat 35 yaş altını kabul etmiyorlar. Ben de 27 yaşındayım. Gençler gidip hırsızlık mı yapsınlar? Devlet bunu mu istiyor? Evliyim ve bir çocuğum var. Boş boş geziyorum. Hangi fabrikaya gidiyorsam 'İş yok.' diyorlar. Artık buna bir çare bulsunlar, bir iş versinler. Sadece kendim için değil tüm arkadaşlarım için istiyorum." dedi.

"İşsizlik, bu ülkenin en büyük üçüncü sorunu"

Sadece İŞKUR üzerinden alım yapılarak işsizlik sorununa çare bulunamayacağını dile getiren 18 yaşındaki Feridun Aral, "İşsizlik, bu ülkenin en büyük üçüncü sorunu. Bu yönde çalışmalar yapılmalı. Bir tek İŞKUR'la olacak iş değil." ifadelerini kullandı.

"Dönen filmi, haksızlığı gözümle görüyorum"

Kaldırımda seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlayan Mehmet Ensaridağ, şunları söyledi: "Senelerdir İŞKUR'a gelip gidiyorum. TYP'ye başvuruyorum. Dönen filmi, haksızlığı gözümle görüyorum. Bu tür işler parayla dönüyor. Aracılara bin 500 lira, kimlik fotokopisi, ev adresi ve telefon numarası veriyorlar. Bu aracılar da işi bunlara veriyor. Listeler asıldığı zaman aracı adam, yerleştirdiği adamdan geri kalan parasını istiyor. Cumhurbaşkanı bu haberleri izlemiyor mu? Kazancım yok, günlüğüm 10 lira dahi değil. 2 çocuk okutuyorum, seneye 3 çocuk olacak. Ben bu çocukları nasıl okutacağım? Çocuklar benim gibi ezilsinler mi? Gelen giden vursun mu?"

"Yaş geçmiş, kimse bize iş vermiyor"

Başvuru için saat 03.00'te yollara düştüğünü anlatan Abbas Çakır ise "Biz burada perişan olmuşuz. 8 çocuğum var ama ne iş ne güç ne de maaş var. 57 yaşındayım. Gece saat 03.00'ten beri yollardayız. Köyden kalkıp geldim. Yazdırılıp yazdırılmayacağımız da belli değil. Birkaç ay çalıştırıp gönderirler. Hayvan besleyecek gücümüz de yok. Yaş geçmiş, kimse bize iş de vermiyor." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi