İran Petrol Bakanı, Türkiye'ye doğal gaz fiyatında indirime gitmeyeceklerini açıkladı. Avrupa Birliği'nin İran'a aşamalı petrol ambargosu kararı almasına Tahran yönetiminden misilleme yapıldı.

İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi, bazı Avrupa ülkelerine petrol ihracatını durduracaklarını açıkladı. Kasımi, Türkiye'ye ihraç ettikleri doğal gazın fiyatını indirmeyeceklerini de bildirdi.

Kasımi, düzenlediği basın toplantısında, kendilerine bu konuda talimat verilmedikçe Türkiye'ye doğal gaz fiyatında indirime gitmeyeceklerini söyledi.
İran petrol bakanı, ambargo kararı alan Avrupa'ya karşı da petrol kartını öne sürdü.

"Avrupa Amerika'nın baskısına boyun eğdi. Umarım kararlarından dönerler" diyen Kasımi, bazı Avrupa ülkelerine petrol ihracatını durdurmalarının kaçınılmaz olduğunu belirtti, bu ülkelerin isimlerini vermedi.

Kasımi, diğer Avrupa ülkelerine petrol ihracatını daha sonra değerlendireceklerini anlattı. Bakan Kasımi, İran'dan doğacak açığın petrol piyasalarını sarsacağı tahmininde bulundu.

Avrupa Birliği, üye ülkelerin İran'la yeni petrol alım sözleşmesi yapmasını yasaklamış, mevcut sözleşmelerin devam etmesini, ancak 1 Temmuz'dan itibaren bu ülkeden bütün petrol ihracatının durdurulmasını kararlaştırmıştı.

BAKAN YILDIZ,İRAN'IN DOĞALGAZ FİYATINDA İNDİRİME GİTMEMESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uluslararası hakem heyetinin vereceği karara saygılı olacaklarını söyledi. Bakan Yıldız, Öncelikle bu görüşe saygımız var. Ama İran'la komşu ve son derece ilişkileri sıcak, samimi ve ticarete dayalı ilişkilerimiz var. İran'la, Türkiye'nin ilişkileri tahkimle sınırlandırılabilecek değildir. Doğalgaz fiyatları uluslararası arenada yer alan ve geçerli olan bu piyasaca oluşturulan fiyatlardır. Ülkemin ve vatandaşlarımın hakkını ulusal arenada ve uluslararası arenada korumak durumundayım. Enerji ile alakalı, ithal enerjiyle ilgili girdilerin ham petrol ve doğalgazın daha uygun fiyatlarla girmesini sağlamak benim sorumluluğum. Bu yüzden de süreci iki ülke olarak izleyeceğiz. İnanıyoruz ki, şu anda ülkemize bütün diğer ülkelerden daha yüksük fiyatla giren doğalgazın uygun ve makul bir şekilde girmesi gerektiğine inanıyoruz.

 

Editör: Haber Merkezi