İsrail istihbaratı, İran'ın 3 ay içinde atom bombası üretebileceğini belirtince Tahran'a yönelik bir askeri operasyon için çanlar daha kuvvetli çalmaya başladı. İsrail'in 3 farklı operasyon rotası kullanma ihtimali var.

İngiliz istihbaratından bir ismin Daily Mail gazetesine "İsrail İran'ı bu yılın sonuna kadar vuracak" açıklaması ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, "Tahran yönetimi atom bombası sahibi olmak için gizli çalışmalar yürütüyor" şeklindeki raporu Ortadoğu'da savaş tamtamları çalmasına neden oldu.

Yedioth Ahronot gazetesi, İran'ın nükleer tesislerini hedef alacak olası bir İsrail harekatının detaylarını yazdı.

Buna göre İsrail'in ekstra yakıt tankıyla donatılmış F-15 uçakları ile düzenleyeceği saldırıda 6 nükleer tesis hedef alınacak. İsrail'in Alman yapımı 3 Dolphin denizaltısı da Süveyş kanalını geçerek Körfez'e gelecek ve Jericho füzeleriyle saldırıya destek verecek. Sınırlı sayıda İsrail komandosu, yerde hedef belirlemek için İran topraklarına ayak basacak ve burada sabotaj operasyonları düzenleyecekler.

İŞTE O 3 İHTİMAL

Heronlar da İran semalarında uçuş yapacak ve istihbarat desteği sağlayacak. Stuxnet virüsü ile İran'ın nükleer programına büyük darbe indiren İsrail siber ordusu, saldırı sırasında İran'ın savunma sistemlerini hedef alan siber saldırılar düzenleyecek, uçaksavar sistemleri ve radarları devre dışı bırakacak. İsrail'in hava bombardımanı için 3 rota ihtimali var:

Türkiye üzerinden: Suriye'nin gizli nükleer tesisini Türkiye üzerinden uçarak vuran İsrail'in, Ankara ile ilişkiler bu haldeyken böyle bir maceraya kalkışması olası değil.

Suriye-Irak üzerinden: Irak hava sahasının hala ABD'nin kontrolünde olması İsrail uçakları için daha kolay olacak.

Suudi Arabistan-Irak üzerinden: Washington'daki Suudi elçisine İranlı ajanlar tarafından suikast düzenleneceği iddiası Riyad ile Tahran'ın arasını gerdi. Geçtiğimiz aylarda İsrail uçaklarının Suudi Arabistan hava sahasında tatbikat yaptığı bile iddia edilmişti.

Editör: Haber Merkezi