Türkiye'de bilgisayarı, interneti, tableti hatta televizyonu bile olmayan on binlerce ev bulunuyor. Bu evlerde yaşayan öğrenciler, uzaktan eğitime geçişle birlikte çevrimiçi derslere giremiyor ve en temel haklardan biri olan eğitimden mahrum kalıyor.

Covid-19 virüsünün yayılmasının ardından alınan ilk önlemlerden biri 16 Mart'ta okulların tatil edilerek uzaktan eğitime geçilmesi oldu. Ancak alınan bu önlemle birlikte bütün öğrencilerin kesintisiz olarak eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilmelerine olanak sağlayacak gerekli altyapı hizmetleri ise sağlanamadı.

Uzaktan eğitimin başlamasıyla Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenciler için Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden canlı ders uygulamasını başlattı. Bu sistem sayesinde de öğretmenler ve öğrencilerin EBA üzerinden çevrimiçi olarak ders işleyişini sürdürmeleri amaçlandı.

Ancak maddi durumu yetersiz olan, evlerinde bilgisayar, internet, akıllı telefon veya tablet olmayan öğrenciler bu sistemden yararlanamıyor. Uzaktan eğitim için bilgisayar, internet, akıllı telefon ve tableti olan birçok öğrenci de bazı günlerde saatlerce süren elektrik kesintileri nedeniyle “uzaktan eğitim”den geri kalıyor.

Uzaktan eğitimle derslerine ulaşmakta zorluk yaşayan ve maddi durumu iyi olmayan öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ücretsiz tablet dağıtılacağı belirtildi. 12 Ekim itibariyle İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından öğrencilere dağıtılacağı söylenen tabletlerin henüz öğrencilere dağıtılmaması da uzaktan eğitimde yaşanan eşitsizliklere neden oluyor.
 

Editör: Haber Merkezi