1990'ların sonlarından bu yana teknik ve politika anlamında atılacak en büyük adımların 2012 yılı içerisinde atılacağı tahmin ediliyor. Söz konusu değişikliklerin en önemlisinin de internet alanında gerçekleşmesi bekleniyor.

İnternette yer alan tüm alan isimlerinin asıl sahibi olan ve bu isimleri belirli bir ücret karşılığında kişilere kiralayan üst kuruluş ICANN'ın kontratı 2012 yılında sona eriyor. Söz konusu kuruluş kontratını yenileyebilir ya da yeni bir şirket bu yönetimin başına geçebilir. Ayrıca internette en çok kullanılan "com" uzantısı işleten Verisign şirketinin de kontratı bitiyor.

Söz konusu yönetim değişikliklerinin yanı sıra internet sistemi bulunduğumuz yıl içerisinde büyük bir değişikliğe gidebilir. ICANN, bu yıl uzun süredir üzerinde çalışılan (gTLD) üst seviye domainlerin tanıtımına başlayacak. Söz konusu domainler, .hotel, .istanbul şeklinde olacak. İstanbul'da yer alan tüm websiteleri .istanbul uzantısına taşınabilecekken, örneğin bir otel websitesi, sitesini .otel uzantısı altına taşıyabilecek. Söz konusu uzantılardan yaklaşık bin adet bulunacak.

Ayrıca IP protokollerinde köklü değişiklikler yapılacak. Her internete girildiğinde (bilgisayar, telefon farketmiyor) cihazınıza atanan 177.48.210.127 gibi numaralardan oluşan bir IP adresiniz var. Söz konusu IP adresleri artık tarih oluyor ve yerine çok daha güvenli kodlardan oluşan IPv6 geliyor. IPv6'nın açılımı iste İnternet Protokolü Versiyon 6. Bu sayede internete çok daha güvenli bir şekilde girilebilecek.

(Kaynak: Chip.com.tr)

Editör: Haber Merkezi