Açıklamada,  yapılan araştırma sonucuna göre Batman’da ikamet eden 18 yaşından büyük bireylerin internet kullanım oranının ise yüzde 74,5 olarak tespit edildiği ifade edildi.

Yapılan araştırmada Batman’da internet kullanan bireylerin yüzde 54,2’sinin günde 0 ile 2 saat aralığında internet kullandığı, yüzde 19,9’unun 2 ile 4 saat aralığında internet kullandığı ve yüzde 25,9’unun da 4 saatin üzerinde internet kullandığına dikkat çekildi.

“Bilinçsiz internet kullanımı sorun ve problemler oluşturuyor”

İnterneti bilinçsiz kullananların sayısında bir artışın yaşandığına vurgu yapılan açıklamada, “Geçmişten günümüze kadar her geçen gün teknolojinin büyük bir hızla geliştiğini görmekteyiz. Aynı zamanda teknoloji kullanımı her geçen gün insan hayatında daha geniş ve vazgeçilmez bir yer kaplamaya başlamıştır. Bu durum hiç şüphesiz hayatlarımızı kolaylaştırıp toplumsal gelişime katkı sağlarken başka bir yönden bilinçsiz kullanımlardan kaynaklı bazı sorunlar ve problemler oluşturmaktadır. Özellikle teknoloji kullanım sebebi olan interneti bilinçsiz kullananların sayısının artması ile birlikte sağlıksız-patolojik-problemli internet kullanımı, internet bağımlılığı gibi yeni kavramlar ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda son yıllarda internet bağımlılığının artışıyla da müdahale ve önleme çalışmalarının gündeme geldiği görülmektedir.” denildi.

“Zararlı internet kullanımı aile içi çatışmaları artırmaktadır”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Bununla birlikte internetin zararlı kullanımına bağlı olarak aile içi çatışmalar artış göstermekte ve sosyal işlevsellik de azalmaktadır. Ancak işi veya mesleği gereği normalden daha uzun süre internet kullananlar bağımlı olmayacakları gibi görece daha az süre kullansalar bile bağımlı olan insanlar olabilecektir. Dolayısıyla hangi kavram kullanılırsa kullanılsın internet kullanımının doğru ve sağlıklı olup olmadığı veya olumsuz sonuç veya durum doğurup doğurmadığı günümüz şartlarında önemli bir konudur.”

Yapılan bir araştırmaya göre zararlı internet kullanımı kapsamında olan kişilere bakıldığında bu kişilerin yüzde 50’sinde internet bağımlılığının yanı sıra başka bir psikiyatrik bozukluğun olduğunun da görüldüğü kaydedildi.

“Ergenlik döneminde olan kişiler risk altında”

Açıklamada, “Bunlardan en sık rastlananları ise şu şekilde sıralayabilmekteyiz. Madde kullanımı yüzde 38, duygu durum bozukluğu yüzde 33, anksiyete bozukluğu yüzde 10, psikotik bozukluk yüzde 14 ve depresyon yüzde 25. İnternet kullanım süresi arttıkça çocuk ve gençlerde düşünce süreçlerinin ve kişilerarası ilişkilerin bozulduğu görülmektedir. Aynı zamanda özgüven düşüklüğü, sosyal kaygı düzeyinde artış ve saldırganlık gibi olumsuz etkilerin ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu konuda internetin kullanım sıklığına, kullanım amaçlarına, kimlik gelişiminin tamamlanmamasına ve psikolojik olgunluğa erişmemelerine bağlı olarak ergenlik döneminde olan kişiler risk altında bulunmaktadır.” denildi.

Editör: Haber Merkezi