Yeni Eğitim ve Öğretim sistemiyle İmam Hatiplerin orta bölümleri önündeki yasakların kalkmasıyla bu bölümlere olan talep tahminlerin çok üzerinde oldu. Talepler öyle arttı ki bazı illerde kura ile okul kayıtları yapılmaya başlandı. İmam Hatiplerin orta bölümleri için tahsis edilen binaların talebi karşılamadığını ifade eden öğrenci velileri, bu bölümler için acilen yeni binaların tahsis edilmesini istiyor.
 
Konuya ilişkin açıklamada bulunan İmam Hatiplilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İmam Hatipliler-Der), İmam Hatiplerin önündeki mevcut sorunlara dikkat çekti.
 
İMAM HATİP HALKIN GÖZDESİ
 
28 Şubat post modern darbesiyle İmam Hatiplerin orta bölümlerinin kapatıldığının hatırlatıldığı açıklamada "Kesintisiz 8 yıllık eğitimin sonucunda imam hatiplerin orta kısımları kapatılmış ve imam hatip liselerinin mezunları da kat sayı farkı uygulamasına maruz bırakılmıştı. Post modern darbenin yer yer etkileri devam etse de -Allah`a hamd olsun ki- İmam Hatip eğitim kurumlarının önündeki engeller kalktı." denildi.
Yeni eğitim sistemiyle imam hatip ortaokullarının açıldığının belirtildiği açıklamada "Hatip eğitim kurumları yine milletin ve memleketin gözdesi olmaya başladı." İfadeleri kullanıldı.
 
YOĞUN TALEPE KARŞILIK YETERSİZ
 
İmam Hatiplerin önündeki yasağın kalktığı ancak uygulamada ciddi sorunların olduğuna vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Fakat ne yazık ki Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye`de yeterli imam hatip okulları açılmamıştır. Mevcut İmam Hatip Liseleri de ihtiyaçları karşılamıyor. Hatta bazı İmam Hatip Liselerindeki kayıt başvurusunun fazlalığından dolayı noter huzurunda ve yapılan kurayla kayıt yapma gibi komik bir durum ortaya çıkmış. Bu nedenle İmam Hatip Okulları ile ilgili sorunları şöyle sıralamak mümkündür.
 
1- Yeterli İmam Hatip Ortaokulları`nın açılmamasıyla beraber açılan İmam Hatip Ortaokulları İl ve İlçe merkezlerine uzak semtlerimizde okul ihtiyacını giderememiştir.
 
2- Dördüncü sınıfı bitiren öğrencilerimizin İmam hatip ortaokuluna kayıt imkanlarının oluşturulması güzel; fakat velilerin taleplerine rağmen 5. 6. Ve 7. sınıflara giden çocukların imam hatip ortaokullarına geçiş imkanı sağlanamamış.
 
3- e-okul kayıt sisteminde İmam Hatip Ortaokulu tercih hakkı sağlanmamış, veliye dilekçe verme şartı konarak uygulama vatandaş aleyhine zorlaştırılmış ve mevcut İmam Hatip Ortaokuluna kayıtlar kimi yerlerde istenilen düzeyde gerçekleşmemiştir.
 
4- Kanunla isteyen herkese İmam Hatip Ortaokuluna kaydolma hakkı sağlanırken 5. sınıfa gitmek isteyen öğrenciler için fazla talep oluşması durumunda noterden belirlenecek kontenjan sınırı getirilmiştir.
 
5- Birkaç ilimiz dışında ki illerimizin genelinde Kız İmam Hatip Lisesi açılmamıştır.
 
6- Açılan İmam Hatip Ortaokulları mevcut ilköğretim okullarının birkaç sınıfı ile sınırlandırılarak kontenjanlar verilmiş ve var olan yapıların ekserisi İmam Hatip Ortaokullarına hasredilmemiştir.
 
ERKEK VE KIZ İMAM HATİPLER
 
Bunun için yetkililerin bu sorunları çözmeye yönelik uygulamaları bir an önce başlatması gerekmektedir."
 
"İmam Hatip Ortaokullarına, İmam Hatip Liselerine ve Kız İmam Hatip Liselerine kayıt yapmayı talep eden bütün öğrencilere imkânların sağlanması ve bu imkânların kolaylaştırılması gerekir" denilen açıklamada: "Bunun için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Öğrenciye e-okul kayıt sisteminde İmam Hatip Ortaokulunu tercih etme hakkı verilmelidir. Diğer okullara getirilen kayıt kolaylığının İmam Hatip eğitim kurumlarına da getirilmelidir. Ve İmam Hatip Ortaokullarına has eğitim binalarında sadece İmam Hatip Ortaokul öğrencilerinin eğitim görmesi sağlanmalıdır.
 
YETKİLİLER VALİLERE SESLENDİLER
 
İmam Hatip ortaokullarına çocuğunu göndermek isteyen öğrenci velileri öncelikle bir dilekçe ile oturdukları semte en yakın İmam Hatip Ortaokulu`na en geç 17 Ağustos 2012 tarihine kadar başvurmalıdırlar. Bununla beraber dilekçe uygulamasının getirmiş olduğu bir eksiklik olarak kontenjanların dolmadığı okullarda kayıt sürelerinin uzatılması bekleniliyor."denildi.
 
İmam Hatipliler Der`den yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "İkametlerine yakın İmam Hatip ortaokulu ve Kız İmam Hatip Lisesi bulunmayan duyarlı halkımız da mağduriyetlerin giderilmesi için ikametlerine yakın ortaokullarından birinin İmam Hatip ortaokulu yapılması için ve Kız İmam Hatip Lisesi açılması için hem sivil toplum kuruluşları nezdinde hem Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde imza toplama gibi yollarla girişimlerde bulunarak bu hayırlı işe ön ayak olmaya çağırıyoruz.

Kaynak: Diyarbakır söz

Editör: Haber Merkezi