Kürtçe dizi film galası için Şanlıurfa’ya gelen TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı. Bir gazetecinin, elektrik faturalarında yer alan TRT katkı payına ilişkin konuyu sorması üzerine Şahin, sürekli bu konunun gündeme gelmesi hem kendisini hem de kurum çalışanlarını rahatsız olduğunu belirtti. Şahin, elektrik faturasında yer alan katkı payı için şunları söyledi: “Eskiden yüzde 3,5 faturalardan para alınırken, kimsenin sesi çıkmıyordu. Ama şimdi yüzde 1.62 para alınıyor olmasına rağmen TRT biraz toparlanınca herkes TRT’yi vurmaya çalışıyor. Bu bizi rahatsız ediyor. Çünkü önce hesap sorulacaksa daha öncekileri gündeme getirsinler. Şimdi biz bu parayla 14 kanalı çeviriyoruz. Eskiden maaşları ödemiyorlardı. Ayrıca bende elektrik faturasında para alınmasından yana değilim. Bende bu konudan oldukça rahatsızım. Benim evime kış olduğu için aylık 80 lira fatura geliyor. Burada TRT payı 1,5 lira biz kamu hizmeti yayıncısıyız. Bize benzeyen BBC her evden 70 pound para alıyor. Buda yılda 450 lirayı buluyor. Biz 2 lira aldığımız için kıyamet kopuyor” dedi.
ŞILLIK TATLISI VE PATLICANLI KEBABI ÇOK SEVERİM
Basın toplantısında peygamberler şehri olan Şanlıurfa’nın hayatında çok önemli dönüm taşlarından bir tanesi olduğunu belirten TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, ilk defa yöresel şıllık tatlısını Şanlıurfa’da yediğini söyledi. Bu tatlıyı çok sevdiği için her yerde lezzetini anlattığını ifade eden Şahin, yine patlıcan kebabını çok sevdiğini bu yüzden Şanlıurfa’ya ayrı bir ilgisi olduğunu belirtti. TRT olarak Şanlıurfa’nın tarihine şekil verecek bir Göbeklitepe belgesel çekimlerini yaptıklarını belirten Şahin, yeni projelerinin gündemde olduğunu altını çizdi.
GÖRKEMLİ KÜRTÇE GALA
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in toplantısının ardından sokak'ta ilk kez sesli olarak çekilen Kürtçe dizi film 'Ciğera mın' (Ciğerim) galasına geçildi. Gala için Gaziantep’ten gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, dizi film oyuncuları ile çok sayıda davetli katıldı. TRT Şeş tarafından canlı olarak verilen galada Kürt sanatçı Fate birbirinden güzel parçalar okuyarak davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.
BAKAN KÜRTÇE KONUŞTU
Gala’da kürsüye çıkan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kürtçe olarak Afganistan’da 12 askeri şehit olmasını üzüntüsünü yaşadığını belirterek ailelerine başsağlığında bulundu. Ardından konuşmasını Türkçe olarak devam eden bakan Şimşek şöyle konuştu: “Benim annem ve babam Türkçe konuşulanı pek anlamıyordu. Onların vaktinde köyümüzde okul yoktu. Ben isterdimki onlar bugünleri görseydi. Bu diziyi izleseydi. Hakikatten Türkiye çok ilerledi. Gönül isterdi ki bizimde annemiz, babamız kendi ana dillerinde bu filmleri seyredebilsin. TRT Şeş bizim kardeşliğimizin, birliğimizin pekiştirilmesinde atılmış çok önemli bir atılımdır. Geçmişte bırakın bu türden bir etkinliğin resmi kanallara taşınması bunların konuşulması tartışılması bile birer tabloydu. Şimdi Türkiye’de çok şey değişti. Ülke nereden nereye geldi. Eskiden bir kelime Kürtçe konuşamıyorduk, şimdi herkes özgür. Türkiye'de zihinsel devrim yaşanıyor. Bunun aksamaması için hepimizin çalışması gerekiyor. Herkes üstüne düşen görevi yerine getirmeli. Ben Mardin’in bir dağ köyünden okuma yazama dahi bilmeyen bir ailenin çocuğu olarak, bugün bu fırsat eşitliğini yakalayabilmişsek bu ülke güzel bir ülkedir.”
NEVRUZ HEPİMİZİN BAYRAMIDIR
21 Martta Nevruz kutlamalarının olacağına konuşmasında değinen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Şimdi Nevruz kutlamalarını yapacağız. Bunu hep beraber yapacağız bu bizim bayramımızdır. Kürdüyle, Türküyle hepimizin bayramıdır” dedi.
Bu bayramı sürekli istismar eden kesimlerin olduğunu konuşmasında belirten Şimşek konuşmasına şöyle devam etti. “Maalesef bütün bu çabaları sürekli bir şekilde istismar eden kesimler her zaman vardır. Nevruzu istismar edeceklerde vardır. Bütün bu provakasyonlara rağmen ülkemiz ileri demokrasi anlamında ilerlemeye devam edecektir. Çünkü Türkiye’nin bu dinamizminin kardeşliğinin önüne kimse geçemez. Halen o günlerin istismarını yapmak hakketten olsa olsa bir inkar politikası içerisinde olmakla eşdeğerdir. Türkiye nereden nereye gelmiş biz ideolojik bir meselenin peşinde değiliz. Bu meselenin peşinde koşan çok kesim var. Bugün bu program kendilerine çok önemli bir mesajdır. Türkiye’de bir zihinsel devrim yaşanmaktadır. Bu zihinsel devrimin akamette uğramaması için hep birlikte çalışmamız lazımdır.”
Konuşmaların ardından 13 bölümlük olan Kürtçe dizinin galası yapıldı.
Editör: Haber Merkezi