Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararında, Yükseköğretim Kanunu'na eklenen, ilahiyat önlisans programından mezun olanlara ilahiyat fakültesi ve aynı programı uygulayan fakültelerde, eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi imkânı sunan kuralın Anayasa'ya aykırı olduğu ve iptal edildiği belirtildi.

AYM kararında;  kanunların kamu yararının sağlanması amacına yönelik olması, genel, objektif, adil kurallar içermesi ve hakkaniyet ölçülerini gözetmesinin hukuk devleti olmanın gereği olduğuna değinilerek, “Önlisans programlarında okuyan öğrencilere ancak ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile her yıl dikey geçiş kontenjanı ayrılabilmekte ve bunlardan sadece sınav şartını başaranlara lisans programlarına geçiş imkânı tanınmaktadır. Bu kuralla, ilahiyat önlisans programından mezun olanlara, diğer önlisans mezunlarından farklı bir düzenleme getirilmektedir.” vurgusu yapıldı.

Kanun değişikliğine değinilen Anayasa Mahkemesi kararında, “Lisans programlarına yerleştirme konusunda kurallar belirlenirken, mesleki alanlar arasında sadece birinin seçilerek buna yönelik bazı istisnalar öngörülmesi, ancak bunu gerektiren makul bir nedenin bulunması halinde adalet ve hakkaniyet ilkelerini ihlal etmez. Ülkemizde lisans eğitimlerini tamamlamak suretiyle bilimsel seviyeleri ve topluma hizmet sunma kapasiteleri arttırılabilecek, yine bu yolla özlük hakları iyileştirilerek moral ve motivasyonları yükseltilebilecek çok sayıda meslek alanı bulunmaktadır. Bu nedenle anılan gerekçenin bir meslek alanı ile ilgili farklı kural getirilmesinin makul bir nedeni olarak görülmesi mümkün değildir.” denildi.
 

Editör: Haber Merkezi