Diyarbakır Eczacı Odası Genel Sekreteri Sertaç Okay, kamu kurum iskontoları ile ilgili olarak, eczanelerin her indirimden sonra ciddi stok zararlarına uğradığını belirtti.

Okay, Dağkapı Meydanı'nda bir grup Sağlık Meslek Örgütleri Platformu üyeleri ile yaptığı basın açıklamasında, hükümetin 5 Kasım'daki fiyat kararnamesinden sonra, eczanelerin yangın yerine döndüğünü öne sürdü.

Halka ilaç fiyatlarını düşürdüklerini, ancak eczacıların bu duruma karşı çıktığının söylendiğini ifade eden Okay, şunları kaydetti:

"Asıl gerçek, hükümet yetkilileri ile ilaç firmalarının oturduğu pazarlık masasında, ne hastaların ne de ilacı ulaştıran eczacının durumunun dikkate alınmadan fiyat belirlemelerinin yapıldığıdır. Halk, ilaca her indirimden sonra daha fazla para ödemek zorunda kalıyor. Eczaneler her indirimden sonra ciddi stok zararına uğruyor. 2004-2011 yılları arasında ilaç fiyatları 25 defa düşmüş olmasına rağmen nasıl oluyor da hastanın ilaç için ödediği ücretlerde hiç bir indirim olmuyor. Bırakın indirimi, ciddi oranlarda artış görülüyor. Bugün hastalar, diyabet, hipertansiyon ve kanser ilaçları başta olmak üzere hayati önem taşıyan 341 kalem ilaca çarpık fiyat indirimi uygulamalarından dolayı ulaşmakta sıkıntı yaşıyorlar. Bu konunun aktarıldığı bakan, firmalara, uyguladıkları Kdv'yi indirdikleri müjdesini veriyor. Yani yine hasta yararına hiç bir adım atılmıyor. İstatistiki beklentiler, Şubat-Mart aylarında ülke genelinde 8 ile 10 bin eczanenin kapanacağı yönünde. Bu da en iyi ihtimalle 30 bin ailenin, 100 bin yurttaşın ekonomik, dar boğaza, işsizliğe ve açlığa sürükleneceği anlamına geliyor."

Okay, sağlıkta dönüşüm programını eleştirerek, 1 Ocak'tan itibaren 5 milyonu Güneydoğu Bölgesi'nden olmak üzere toplam 9 milyon yeşil kartın iptal edileceğini öne sürdü.

Açıklamanın ardından grup, olaysız dağıldı...

Editör: Haber Merkezi