Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından tüm sektörlerde olduğu gibi otomobil piyasası da ciddi anlamda olumsuz etkilendi. Sıfır otomobil üretiminde yaşanan sıkıntılar ikinci el araçlara olan talebi artırırken, fiyatlar da bir anda arttı.

Fiyatlardaki yükseliş devam etse de ikinci el araçlara rağbetin artmasıyla birlikte piyasada araç bulmak zorlaştı. Fiyat değişimine artık yetişemediklerini ifade eden  galerici esnafı, piyasada araç bulmanın güçleştiğine dikkat çekti.

Piyasanın daha da yukarı çıkacağını tahmin ettiklerini belirten galericiler, fiyatlara rağmen otomobil bulamamaktan dert yandı.

Piyasada sıfır araç bulunamadığından dolayı ikinci el araca yoğun talebin olduğu, bu yüzden de ikinci el piyasasının yükseldiğini söyleyen galericiler, fiyatların haftalık, hatta günlük olarak bile değişkenlik gösterdiğini ve fiyat değişikliklerini takip etmekte zorlandıklarını dile getirdi.

Araç fiyatlarındaki artışın yüzde 100'ün de üzerine çıktığını belirten esnafl Mehmet Ali Balat, bu yükselişin devam etmesi durumunda vatandaşların araç alamayacağına dikkat çekti.

İkinci el oto galericiler sitesine gelen vatandaşların araçların fiyatlarını görünce araç alamadığını ve eli boş döndüğünü belirten Balata, araç fiyatlarının çok yüksek olmasının hem vatandaşı hem de esnafı mağdur ettiğine dikkat çekti.

“Satışlarımız yüzde 80 oranında azaldı”

Balat, “Piyasada şu an alım satım durmuş durumda diyebiliriz. Satışlarımız yüzde 80 oranında azaldı. Piyasada araç bulmakta zorlanıyoruz, bulduğumuz araçlar da kötü araçlar oluyor. Pandemi nedeniyle ülkemize sıfır araç girişi olmadığı için ikinci el araçlara rağbet arttı. Bu da haliyle fiyatlara yansıdı. Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 100 oranında artış gösterdi. Durum böyle olunca da haliyle alım satım durdu. Ekim ayından sonra sıfır araçların girmesiyle piyasa da bir düşüşün olacağı söyleniyor. Ama bizim çok da umudumuz yok. Pandemiden dolayı çoğu vatandaşların gelir kaynakları azaldı ve bundan dolayı da alım azaldı.” dedi.

“Türkiye'ye sıfır aracın girmesiyle fiyatların düşmesini bekliyoruz”

Araç fiyatlarının 6 aydır sürekli yükseldiğini belirten Mustafa Çelik Arslan, “Piyasa şu an çok karışık bir durumda. İkinci el araçların fiyatları yüzde 70 artış gösterdi. Pandemiden dolayı millet toplu taşıma araçlarını kullanmıyor. Bu da ikinci el araçlara yansıdı. Ülkemize de sıfır araç girmeyince ikinci el araçlara rağbet oldu. Biz, ikinci el araçlara olan rağbeti aralık ayına kadar bekliyoruz. Eğer Türkiye'ye sıfır araç girerse bu fiyatların düşmesini bekliyoruz. Şu anda piyasa hiç iyi durumda değil, hem alım hem de satım da zorluk çekiyoruz. Geçen sene 100 bin lira olan bir aracın fiyatı bu yıl 180 bin liraya ulaştı. Satış şu an esnaf arasında oluyor. Ülkemize sıfır araç girmezse araç fiyatları daha da yükselecek. İnşallah biz de yıl sonuna kadar sıfır araçların ülkemize girmesini bekliyoruz. Sıfır araçların gelmesiyle ikinci el araç fiyatları düşecektir. Araç fiyatlarının yüksek olması bizim açımızdan daha çok kötü. Çünkü belirli bütçemiz var, bütçemizi diğer yıllara göre hesapladığımız zaman işyerimizde10-15 araba ancak bulundurabiliyoruz. Şu anda iş yerimizde 8-10 tane araç var. Müşteriler için seçenek azalıyor, buna bağlı olarak da satış azalıyor.” ifadelerini kullandı.

“Araç fiyatları yüzde 100 arttı”

Sıfır araç üretimi yeterli seviyeye ulaştığında ikinci el araç fiyatlarında düşüş yaşanacağını ifade eden İbrahim Halil Eroğlu, şunları söyledi:

“Piyasa şu an çok karışık. Bugün sattığımız aracı yarın aynı fiyata tekrar alamıyoruz, aynı araca farklı bir firmada 75 bin lira isterlerken yine aynı araca diğer bir firmada 85 bin lira fiyat istiyorlar. Yani ne fiyat değerlendirmesi, ne de alım satım birbirini tutmuyor. İkinci el piyasasında ticari olarak olumlu bir durum yok. Bu durumun aralık ayına kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durum da ülkemize sıfır aracın girememesinden kaynaklanıyor. Biz, aralık ayına kadar piyasanın düzelmesini bekliyoruz. Aralık ayından sonra Allah kısmet ederse ülkemize sıfır araçların girmesiyle piyasanın, ticaretin daha güzel yerlere geleceğini temenni ediyoruz. Çünkü şu anda alım satım esnaf arasında oluyor. Vatandaş araç talep ediyor ama alım güçleri yetmiyor. Daha önce 50-60 bin liraya araç alan bir kişi şu anda aynı arabayı 120-130 bin liraya alamıyor. Fiyatlar ikiye katlanmış durumda, asgari ücretle çalışan bir kişinin bu fiyata araç alması mümkün görünmüyor. Devletimiz de bu duruma bir el atarsa hem satıcılar hem de vatandaşlarımız rahatlayacak.”

Fiyatların en üst seviyede olduğunu ve bu artışın süreceğini belirten Mustafa Ateş, piyasada sıfır araç bulunamadığından dolayı ikinci el araç fiyatlarının arttığını ve fiyat değişikliklerine yetişemediklerini söyledi.

“Vatandaşlar araç alamıyor”

Araç fiyatlarının yükselmesinde ÖTV zammının da etkili olduğunu belirten Ateş, internet üzerinden de araç alışverişinin arttığını ve herkesin galerici olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Araç fiyatlarına yetişemiyoruz. Hafta haftayı tutmuyor. Dövizi takip eder gibi araba piyasasını takip ediyoruz. Daha önce araç satıyorduk, araç bulmada sıkıntı yaşamıyorduk, şu an araç bulmada sıkıntı yaşıyoruz. 100 bin liraya sattığımız aracı iki gün sonra 110 bin liraya tekrar geri alıyoruz. Esnaf olarak bu durumdan hiç memnun değiliz. Yetki belgesinin yürürlüğe gireceği söylendi, ama her hangi bir belge söz konusu değil. Ben vergimi veriyorum, mesleki yeterlik belgesini almışım, 7-8 yıldır da bu işin içerisindeyim, bugüne kadar bu fiyatları hiç görmedim. Bu durumdan çok rahatsızız. Vatandaş araç alamıyor. Çünkü 50-60 bin liraya araç kalmadı. Eskiden vatandaş 50-60 bin liraya istediği aracı alabiliyordu. Şu an orta seviye bir aracın fiyatı 110-120 bin liranın altında değil. Orta halli aile arabasını almak için 100 bin lirayı gözden çıkarmanız lazım. Aslında biz burada kâr etmiyoruz, zarar ediyoruz. Esnaf olarak bu durumdan rahatsızız, yetkililerin bu duruma bir el atmaları lazım. Fiyatların bir yerde durması lazım. Her geçen gün fiyatlar artıyor. Biz de bu durumdan hiç memnun değiliz.”
 

Editör: Haber Merkezi