Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Adana 4. Tüketici Mahkemesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 94. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarındaki, "Sigorta sözleşmesi, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde feshedilebilir. Fesih tarihinden sonra 15 gün geçerlidir." düzenlemesinin iptali için AYM'ye başvurdu.

Başvuruda, araç satışıyla birlikte eski sahibin araç üzerindeki haklarının sona erdiği, ancak sigorta sözleşmesi nedeniyle sorumluluğun devam ettiği belirtildi. Ayrıca, fesih konusunda netlik olmadığı ve tazminat sorumluluğunun olduğu vurgulandı.

Adana 4. Tüketici Mahkemesi'nin başvurusu üzerine verilen kararda, araç satışı ile birlikte mülkiyet hakkının da devredildiği ve eski sahibinin herhangi bir sorumluluğunun kalmadığı belirtildi.

Eski Sahibinin Sorumluluğu Sona Eriyor

Kararın gerekçesinde, eski sahibinin araç üzerinde fiili ve hukuki hakimiyetinin sona erdiği ve yeni sahibinin üçüncü kişilere verebileceği zararlardan sorumlu tutulamayacağı ifade edildi.

Yeni Sahip Sigorta Yaptırmak Zorunda

Yeni araç sahibinin 15 gün içinde trafik sigortası yaptırması gerektiği de kararda vurgulandı.

AYM'nin kararı 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu süre, yeni düzenlemenin hayata geçirilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması için tanınmış oldu.

Uzmanlar, AYM'nin kararını "hakkaniyetli" olarak değerlendirdiler. Kararın, ikinci el araç satışlarını kolaylaştıracağı ve sigorta primlerinde düşüşe yol açacağı öngörülüyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)