Türkiye'de Coronavirus pandemisiyle birlikte döviz kurlarında peş peşe rekorlar kırılırken buna bağlı olarak sıfır otomobil fiyatları da yükselişe geçti. Pandemi döneminde çevresiyle teması azaltmak isteyen, daha izole sehayat etmek isteyenler sıfır ve ikinci el araba pazarlarına yönelirken fiyatlardaki sürekli artış vatandaşları hamle yapma noktasında zora soktu.

Sıfır otomobil alamayan vatandaşların ikinci el araçlara yönelmesiyle araç fiyatlarında da ciddi artışlar görüldü. Pandemi döneminde otomobil üretiminin azalması ve sıfır otomobil taleplerinin yeterince karşılanamaması nedeniyle fiyatlar kontrolden çıktı.

Otomotiv sektörü temsilcileri, sıfır ve ikinci el araba fiyatları ile ilgili  değerlendirmelerde bulundu.

Yılın son çeyreğinde döviz kurunda yaşanan değişimlerin ardından vatandaşların sıfır ve ikinci el araba fiyatlarının düşmesini beklerken otomotiv sektörü temsilcileri ise ikinci el araçların fiyatlarının düşmeyeceğini savunuyor.

Sektör temsilcileri yıl sonuna doğru sıfır araba kampanyaları beklerken ikinci el araba fiyatlarının ise düşüşe geçmeyeceğini düşünüyor.

Piyasada sıfır araç bulunamadığından dolayı ikinci el araca yoğun talebin olduğunu, bundan dolayı da ikinci el piyasasının yükseldiğini söyleyen sektör temsilcileri, fiyatların günlük olarak bile değişkenlik gösterdiğini ve fiyat değişikliklerini takip etmekte zorlandıklarını dile getirdi.

“Piyasa bu şekilde olursa fiyatların düşeceğini sanmıyorum”

Yaklaşık bir aydır esnafın araba alım satım yapamadığını belirten Fahri Dayanır, “Halk arasında ikinci el araç satışlarının fiyatları düşecek şekilde bir algı var fakat biz ikinci el araçların fiyatının düşeceğini sanmıyoruz. 80 bin liraya alınan bir araç için noterde işlem yapılırken aracın fiyatı 90 bin lira oluyor. Piyasa bu şekilde olursa fiyatların düşeceğini sanmıyorum. Şu anda kısmen de olsa araç fiyatlarında bir gevşeme var ama alım satım olmuyor.” dedi.

“Piyasada herkes araç alım satımı yapıyor”

Piyasada sıfır araç bulunamadığından dolayı ikinci el araç fiyatlarının arttığını belirten Ferhat Bölükçü, “Bu gidişle ikinci el araçların fiyatlarının düşeceğini sanmıyorum. Çünkü 50 bin liraya alınan araç için 100 bin lira fiyat isteniyor. Piyasada herkes araç alım satımı yapıyor. Bize birçok evrak yaptırdılar ama değişen bir durum olmadı. Galerici olmayıp araç alım satımı yapanlar bizden daha çok araç alım satımı yapıyor.” ifadelerini kullandı.

“Araç alım satımı olmuyor”

İkinci el arabaların fiyatının düşmeyeceğini belirten Mustafa Çelik, “ÖTV düşmediği müddetçe ikinci el araçların fiyatı düşmez. Sıfır araçların fiyatı zaten yüksek geliyor. Bundan dolayı değişen bir durum olmayacaktır. Sıfır araçlar gelse bile ikinci el araçların fiyatı düşmez. Şu anda ikinci el araçların fiyatı halen yüksek. Bundan dolayı da piyasa durgun ve araç alım satımı olmuyor.” şeklinde konuştu.

“İkinci el araçların fiyatı halen yükseliyor”

Araç fiyatlarının yükselmesinde ÖTV’nin de etkili olduğunu belirten Nedim Yuvarlak da, “İkinci el araçların fiyatının düşeceğini hiç sanmıyorum. Çünkü bugüne kadar hiç araçların fiyatı düşmedi, bundan sonra da düşeceğini sanmıyorum. Şu anda ikinci el araçların fiyatı halen yükseliyor. Sattığımız aracı tekrar alamıyoruz. 60 bin liraya sattığımız aracı tekrar yüksek bir fiyata alıyoruz.” diye konuştu.

“İkinci el otomobil araçların fiyatının düşmesi biraz zor gözüküyor”

Araç fiyatlarının düşeceği yöndeki görüşlere katılmadığını ifade eden Mehmet Yılmaz ise şunları söyledi:

“İkinci el otomobil araçların fiyatının düşmesi biraz zor gözüküyor. Yeni yılda belki otomobil alım satımlarında bir hareketlilik başlar ama araçların fiyatının düşeceğini sanmıyorum. Şu anda zaten piyasada sıfır araç yok. Yeni yılda ‘sıfır araç gelir’ deniliyor ama kesin belli bir durum yok. İkinci el araçların fiyatının bu şekilde devam edeceğini tahmin ediyorum.”

“İkinci el araçların fiyatının düşeceğini sanmıyorum”

Sattıkları aracı aynı fiyata alamadıklarını vurgulayan Ahmet Aslan, “Şu anda piyasa biraz durgun ama ikinci el araçların fiyatının düşeceğini sanmıyorum. Çünkü fiyatlar her ne kadar yüksek olsa da ikinci el araçlara talep var. Gelen sıfır araçlar talebi karşılamadığı için ikinci el araçların fiyatı düşmez. Herkes araç sahibi olmak istiyor.” dedi.

“İkinci el araçların fiyatı düşmez”

İkinci el araçların fiyatının düşmesi için öncelikle pandeminin bitmesi gerektiğini belirten Adem Kurt ise, “Çünkü insanlar toplu taşıma araçlarını kullanmıyorlar. Bundan dolayı ikinci el araçların tercih ediyorlar. Şu anda fabrikalar yarı kapasite çalışıyor. Sıfır araçların piyasaya gelmesinde sıkıntı var. Bundan dolayı ikinci el araçların fiyatı düşmez.” diye konuştu. 
 

Editör: Haber Merkezi