Restorasyonuna yaklaşık 1,5 yıl önce başlanan Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesinin Restorasyon çalışmaları bitme aşamasına geldi. Camii ve türbenin açılışı, yarın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Diyarbakır Valisi  Mustafa Toprak, TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Şahin ve birçok davetlinin katılımıyla Cuma Namazı öncesi saat 11.00'da dualarla ibadete açılacak.

Camii'nin Ahşap Doğramaları, Minber ve Kürsüsü Ceviz Ağacından Yaptırıldı

1,5 yıldan bu yana ibadete ve ziyarete kapatılan mabetteki çalışmalar, mimarlar gözetiminde yapıldı. Restorasyon sırasında caminin üst örtüsü niteliksiz eklerden arındırılarak kurşun ile kaplandı. Caminin duvar ve minaresinin restorasyonunda, derzler özgün harçla onarıldı. İç duvarlarda sıva ve boya raspaları yenilenerek, raspa yapılan yerler derzlendi. Sıvalı olan bölümler ise horasan sıva tarzında yenilenerek, üstüne kireç badana yapıldı. Taş yüzeyler ise kumlama ve yıkamayla kontrollü olarak temizlendi.

Caminin ahşap doğramaları yenilenerek, minber ve kürsüsü ceviz ağacından yaptırıldı. Mekânın elektrik imalatları çağdaş malzemelerden orijinal dokuya uygun imal edilerek, eserde görsel bütünlük sağlanmasına azami özen gösterildi. Caminin statik sisteminde görülen aksaklıklar günümüz teknolojisinin imkânları kullanılarak, esere zarar vermeden giderildi. 17. yüzyıldan bu yana yapılmış en kapsamlı onarımda Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi'nin bu restorasyonu 124.373.66 TL'ye mal oldu.

Hz. Ömer Döneminde Diyarbakır'ın Fethi Buradan Başladı

Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi, 1155-1169 yılları arasında Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından yaptırılmıştır. Saraykapı'da yer alan Hz. Süleyman Camii'nin en önemli özelliği 7. Yüzyılda Hz. Ömer Döneminde Diyarbakır'ın fethinin buradan başlamasıdır. Cami bitişiğinde Halid Bin Velid'in oğlu Süleyman ile Diyarbakır'ın İslam Ordusu tarafından alınışı sırasında şehit düşen diğer sahabelerin yattığı meşhed bulunmaktadır.

Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit olan Halid Bin Velid'in oğlu Süleyman'nın da aralarında bulunduğu 27 sahabe bu bölgede, 13 sahabe ise surlara yakın farklı yerlerde şehit olmuştur.

Diyarbakır Hz.Süleyman Camii'nde metfun bulunan Sahabeler: Hz.Süleyman, Hz.Rıdvan, Hz.Mesut, Hz.Beşir, Hz.Hamza, Hz.Amr, Hz.Sabe, Hz.Sabit, Hz.Zeyd (2 ayrı kişi), Hz.Halid (2 ayrı kişi), Hz.Numan, Hz.Muhammed (2 ayrı kişi), Hz.Abdullah (3 ayrı kişi), Hz.Hasan (2 ayrı kişi), Hz.Ka'b-Zişan, Hz.Fudayl, Hz.Malik, Hz.Fahr, Hz.Ebul Hamd, Hz.Ebu Nasr, Hz.Muğire (radıyallahu anhum).

 (Osman İçli-İLKHA)

Editör: Haber Merkezi