Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İslam'ın yüce değerlerine ve Hz. Peygamber'e hakaret, fikir ve inanç hürriyeti içinde değerlendirilemez" dedi.

Erdoğan, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde 'Yalta Avrupa Stratejisi, Dokuzuncu Yalta Yıllık Toplantısı'na katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Hz. Muhammed'e hakaret eden ve Libya'dan Mısır'a, Yemen'den Tunus'a kanlı ayaklanmalara yol açan filmle ilgili olarak şunları söyledi:

"İslam'ın yüce değerlerine ve Hz. Peygamber'e hakaret, fikir ve inanç hürriyeti içinde değerlendirilemez. Dinlere, peygamberlere, insanların kutsal değerlerine yönelik hakaretler fikir ya da eleştiri hürriyeti olarak görülemez. Bu film açıkça provokasyon ve düşmanlığa yönelik davranıştır."

Başka dinlere yapılan hakaretin suçsuz insanlara saldırının gerekçesi olamayacağını söyleyen Erdoğan, "Dünya Müslümanlarına bir kez daha hatırlatıyorum. Bu çok ciddi provokasyon ve çok ciddi bir tahriktir. Bu tahrik karşısında şiddete başvuranların da Müslümanlara provokasyonu vardır" diye konuştu.

Özellikle Ortadoğu açısından tarihi bir dönüşüm sürecinden geçilmekte olduğunu söyleyen Erdoğan, "Ortadoğu'da yaşanan süreç halkın meşru talepleri doğrultusunda gelişmelidir. Bu süreç onlarca yıl yaşanan baskıya Suriye halkının tepkisidir. Kendi halkını öldüren bir rejim adil olamaz" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi