Mevlid Kandili münasebetiyle, Şırnak Nuh Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği bir kutlama mesajı yayınladı. Nuh Eğitim Der Başkanı Emcet Yalçın, bu yıl Hicri takvim itibariyle 3 Şubat 2012 Cuma'yı Cumartesine bağlayan akşam Mübarek Mevlit Kandilinin idrak edileceğini belirterek, dernek binalarında Mevlid okutularak kandil gecesini ihya edeceklerini söyledi.

Mevlid Kandili Nedir?
"Mevlit Kandili, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed(SAV)'in doğum yıldönümüdür." diyen Yalçın, "Peygamberimiz, 571 yılında Rebiül-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Miladi takvime göre 20 Nisan 571 tarihine tekabül etmektedir. Mevlit Kandili bütün İslam Aleminde ayrı bir öneme sahiptir. Bu gece vesilesiyle O'nun insanlığa tebliğ ettiği evrensel mesajlar, ahlâki değerler ve yaşadığı örnek hayatın muhtelif yönleri yeni bir ruh ve heyecanla bir kez daha hatırlanacaktır. O'nun doğumu insanlık tarihinin en önemli olaylarından biridir. O doğmadan önce insanlar tevhidi unutmuşlar, şirke düşmüşlerdi. İnsanlık onuru ayaklar altındaydı. Kadınlar bir ticaret malı gibi muamele görüyor, kız çocukları uğursuz sayılıyor, zaman zaman diri diri toprağa gömülüyorlardı." ifadelerini kullandı.

Hz. Muhammed Kusursuz ve Mükemmel Bir Örnek
Hz. Muhammed'in(asm), herkes için ve her konuda kusursuz bir örnek, mükemmel bir ölçü olduğunu dile getiren Yalçın, "O'nun hayatı, Kur'an-ı Kerim' in adeta yaşanmış bir tefsiridir. İnsanlığın Rehberi Hz. Muhammed (sav) içi-dışı, özü-sözü bir, yumuşak huylu, affedici, istişareye önem veren, karar verdiğinde Allah'a güvenip dayanan cesur bir önderdi. O'nun gönlü insan sevgisiyle doluydu. Son derece affedici, bağışlayıcı bir kişiliğe ve kimliğe sahipti. Şahsi meseleleri ile ilgili olarak hiç kimseye intikam gütmediği gibi Mekke'yi fethettiğinde; askeri her türlü güç ve kuvveti elinde bulundurduğu halde, kendisini ve İslam'ı ortadan kaldırmak isteyen; doğduğu, büyüdüğü Mekke şehrinde kendisine yaşama hakkı tanımayan müşriklerden dahi intikam alma yoluna gitmemiştir. O'nun gönül dünyasında intikam kelimesinin yeri yoktu. Düşmanları tarafından takdir edilecek kadar dürüsttü. Muhammed El-Emin isminin bile, zamanın müşrikleri tarafından Hz. Muhammed(sav)'e verilmesi, O'nun ne kadar güvenilir ve dürüst biri olduğunu en güzel bir şekilde izah eder." dedi

O'nun Ahlâkı Davranışlarımıza Rehber Yapılmalı
"Hz. Muhammed(sav), imanı, ibadeti, adaleti, ahlakı, ahde vefası, kısaca bütün yönleriyle incelenmesi, öğrenilmesi ve örnek alınması gereken emsalsiz bir şahsiyettir." diyen başkan Yalçın, "Hz. Peygamber'in hayatında ve öğütlerinde bireysel ve toplumsal yaşamımızı aydınlatacak güçlü bir ışık, güzel bir örnek vardır. Onun model alınması, sünnetinin ve sîretinin tanınması, insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrının güncelleştirilerek hayatımıza yansıtılması, güzel ahlâkının davranışlarımıza rehber yapılmasıyla mümkündür.
Aradan 1400 sene geçmesine rağmen hiçbir gücün onu sevmeye engel olamadığı, O'nu görmemiş olmanın O'na olan muhabbeti azaltamadığı, O'na özlemin dinmediği kalplerin efendisi, gönül sultanı Hz. Muhammed(sav)'in mübarek doğum günü vesilesiyle insanlığı Hz. Peygamber'i tanımaya ve dertlerin devası olan o Hazret'i örnek almaya çağırıyoruz." dedi.

Kürtçe Mevlit İle Gece İhya Edilecek
Bu gecenin feyiz ve bereketinden yararlanmak için Cuma günü yatsı namazını müteakip, dernek binalarında Kürtçe Mevlidi Şerif okutacaklarını söyleyen Dernek Başkanı Yalçın, programa tüm Şırnaklılar'ın davetli olduğunu ifade etti.

Yalçın sözlerini şöyle bitirdi: "Ne kadar dertli olursak olalım ismini söylediğimizde, O'nu düşündüğümüzde kalbimize bir sükûnetin, bir muhabbetin geldiği, çehremize bir tebessümün konduğu efendimiz, gönül sultanımız ve baş tacımız Hz. Muhammed sallallahu aleyhi vesellemin nurlu doğumunun Hicri yıldönümünde, İslam Ümmeti'nin, tüm Peygamber Sevdalıları'nın ve sizlerin mevlit kandilini tebrik ederim."

Editör: Haber Merkezi