VAN- Hoşap’ta bulunan ve önceki sene restorasyon çalışmaları yapılan tarihi Evliya Bey ve Hasan Bey Medreselerinin durumu içler acısı.

 

Camları kırılan ve içerisi pislikten geçilmeyen tarihi medreselere yetkililerin sahip çıkması gerektiğini belirten mahalle muhtarı ile mahalle sakinleri olaya tepki gösterdi.

 

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansına konuşan Mahalle Muhtarı Nevzat Yıldız önceki sene bu tarihi medreselerin restorasyon çalışmalarının yapıldığını ifade ederek, bir an önce bu medreselerin temizlenip hizmete açılması gerektiğini söyledi.

 

“Bu medreselerimizin elden geçirilip kuran kursu olarak kullanılmasını istiyoruz”

Muhtar Yıldız, “Bu medreselerimizin tekrar hizmete açılmasını istiyoruz. Kur’an kursu olarak hizmete açılmasını istiyoruz. Allah Razı olsun bu medreselerimizi restore ettiler ancak bunlar hizmete açılmadığı için özellikle Tarihi Evliya Bey medresemize zarar vermişler. Bunun kimler tarafından yıldığını bilmiyoruz ancak buralar faaliyet geçmediği sürece veya buralara bir bekçi tutulmadığı sürece kalıcı bir şekilde bu medreselerimiz korunamaz.” dedi.

 Mahallede bulunan bu medreselerin mahalleleri için önemli bir değer olduğunu ifade eden Yıldız, yetkililerden bu medreselere sahip çıkmalarını ve eksiklerinin biran önce giderilmesini istedi.

 “Bu rezaleti bir an önce görün”

Mahalle sakinlerinden Fatih Çelik ise bu tarihi medreselerin bir an önce temizlenmesi gerektiğini ifade ederek, “Bizim mahallemizde bulunan Evliya Bey medresesi önceki sene onarıldı. Ancak çevre düzenlemesi yapılmadığı ve herhangi önlem alınmadığı için bu hale getirildi. Okula giden öğrenciler buralara girerek zarar veriyorlar. Buralar faal durumda olsaydı bunlar yaşanmazdı. Yazık günahtır. Buralara dünya kadar harcandı. Başta Gürpınar Müftülüğü olmak üzere tüm yetkilileri bu rezaleti görmeye ve bir an önce buna bir çözüm bulmaya davet ediyorum.” dedi.

 “Vali Karaloğlu gittikten sonra buralar kaderine terk edildi”

Van Yolu üzerinde bulunan Tarihi Hasan Bey Medresesinin geçen sene Kur’an Kursu olarak kullanıldığını söyleyen Çelik, “O yüzden burası fazla zarar görmedi. Kapıları kapalı olduğundan çocuklar içeri girememiş ve fazla zarar vermedi. Elbette bizlerin de buralara sahip çıkması gerekiyor ama bizler baş edemiyoruz. Çünkü hepimizin işleri vardır. Burada bir nöbetçi olursa bunlar yaşanmaz. Özellikle eski Valimiz Münir Karaloğlu döneminde bunlara sahip çıkılıyordu. Vali beyin de gitmesi ile buralar tamamıyla kaderine terk edildi.” diye konuştu.

 Tarihi güzellikleriyle bilinen ve geçmişte turistlerin uğrak yeri olan Güzelsu Mahallesi tıpkı tarihi yerleri gibi kaderine terk edilmiş durumda. (Murat Dalgın-İLKHA)

Editör: Haber Merkezi